F18 Skuru IK Handboll

Flickor 18 åkte till Malmö för USM steg 4, där fem lag skulle göra upp om två platser till finalsteget i Uppsala. På förhand såg lottningen tuff ut, och det visade sig bli en rysare! Skuru visade bredd och hög lagmoral – något som belönades med en biljett till steg 5.

– Vi är jättestolta över tjejernas prestation och glada för lagets skull, de har verkligen kämpat hela säsongen, sa en nöjd tränare Helgi Magnusson.

Den första matchen var på pappret den tuffaste, och det visade sig stämma. Skuru inledde målskyttet och låg i förarsätet under hela den första halvleken, med effektivt försvarsspel och med bra tryck i anfallsspelet. I andra halvlek tog Skurus ork slut, med 14 mållösa minuter fick Sävehof en klar ledning som de aldrig släppte. Resultat 24–16.

Vände och vann

Andra matchen skulle spelas mot hemmalaget Malmö som hade en stor publik på läktarna. Malmö öppnade matchen riktigt starkt genom att göra flertalet mål medan Skuru tog fel beslut i valsituationerna med missade avslut som följd. Efter 14 minuter spelade stod det hela 8–1 till Malmö, men sedan kom Skuru in i matchen på riktigt och jakten började.

I halvtid hade Malmös ledning krympt till fem mål. Halvtidsnacket handlade om att metodiskt ta i kapp ett mål i taget och framför allt inte stressa i kapp. Det visade sig vara en vinnande taktik. Med sex minuter kvar ledde Malmö med två mål, men Skuru visade stor vilja och höll Malmö mållösa samtidigt som målen levererades ett i taget fram till slutresultatet 21–20 i Skurus favör.

– Efter första dagen kände vi oss inte riktigt nöjda med matchbilderna, även om vi i andra matchen lyckades hämta i kapp en sjumålsledning. Efter en sådan här dag var det skönt att veta att vi hade möjligheten att revanschera oss, med två avgörande matcher som väntade på söndagen, konstaterade den assisterande tränaren Eva Westphal.

Mathilda Melin
Målvakten Mathilda Melin storspelade i USM och får tillsammans med övriga tjejer i F18-laget spela final i USM i april. Foto: Bertrand Montoriol

Nytt fokus lades på söndagens första match mot Torslanda, ett lag som var obesegrat efter lördagens matcher. Måstematchen var mycket intensiv och spännande under femtio minuter. Ledningen växlades fram och tillbaka mellan lagen under den första halvleken, men i den andra halvleken tog Skuru kommandot genom strålande målvaktsspel av Mathilda Melin och bredd i anfallsspelet. Till slut kunde resultatet skrivas till 21–18 till Nackatjejerna.

Storseger i derbyt

I den sista matchen väntade ett Stockholmsderby mot ett redan utslaget AIK, där Skuru behövde ta poäng för att avancera till finalsteget i Uppsala. Med stor vilja och lojalitet till varandra var Skuru det klart bättre laget på banan under hela matchen. Med en tiomålsledning i halvlek kändes matchen avgjord, men Skuru fortsatte ändå att leverera högkvalitativ handboll. Slutresultat 27–15.

Det som var avgörande under helgen var just den starka viljan, bredden på truppen och lagmoralen. Lägg där till Skurus kännetecken, ett fantastiskt målvaktsspel och snabbt kontringsspel, så har vi anledningen till att Skurutjejerna i slutet av helgen kunde fira finalstegsplatsen i USM som avgörs i Uppsala i april.

Foto toppbild: Bertrand Montoriol