Mini Mowinski

Den 20:e omgången av damernas division 1 norra och tuff bortamatch mot Strands IF från Hudiksvall. Det blev en ytterst jämn match där matchen sista skott från hemmalaget fällde avgörandet. Trots en målvaktsräddning hamnade returen rakt i händerna på Strands linjespelare som kunde avgöra. Förlust för Nacka med andra ord, 23–22 efter 13–8 i paus.

Strand ägde den första halvleken, men Nacka kom tillbaka starkt i den andra. Men tyvärr räckte det inte ända fram.

Strand, tabelltvåan som redan hade säkrat en kvalplats till allsvenskan, hade hög närvaro av supportrar på hallens läktare när matchen blåstes i gång. Hemmalaget inledde starkt, mycket tack vare sitt offensiva försvarsspel och sina kraftfulla satsningar i anfallsspelet, något som Nacka hade svårt att hantera till en början. Allteftersom fick dock Nacka kontroll på sitt försvarsspel, men anfallsspelet förblev tveksamt.

Efter trettio minuter spelade stod det 13–8, med fördel till Strand.

Till den andra halvleken kom Nacka ut med nya lösningar på Strands offensiva och styrande försvar. Matchens lirare från Nacka, Mini Mowinski (bilden), var på målhumör och var en stor del i att Nacka fick utdelning i anfallsspelet och närmade sig i målprotokollet. Likaväl spelade målvakten Nova Ekroth på toppnivå när hon gjorde flera fenomenala räddningar.

Dramatiskt slut

Med fem minuter kvar att spela var det lika på resultattavlan, och så förblev det fram tills det sista anfallet i matchen där Strand kunde avgöra. Nacka stod bra i försvaret och en passivitetsvarning utfärdades av domarna. Skottet kom och räddades av Nova Ekroth, men returen kom ut till Strands mittsexa satte segermålet 23–22 med två sekunder kvar.

– Det finns inga orättvisa förluster, men vi kan i alla fall bygga vidare på några bra perioder i matchen där vi visar bra spel speciellt bakåt. Vi behöver hitta större stabilitet över 60 minuter från alla delar av spelet; konstaterade Nackas tränare Helgi Magnusson.

– Vi kämpade och slet, det var inte snyggt men vi var ändå nära att sno poäng mot Strand som är redo för kval till Allsvenskan, sa tvåmålsskytten Ellie Hammarström.

Spännande avslutning i serien

Med två matcher kvar av årets division 1 norra ligger Nacka på en sjundeplats i en mycket jämn tabell. Den sämsta placeringen som Nacka kan nå är nionde plats, som skulle innebära negativt kval. I skrivande stund ligger Spånga HK på niondeplatsen med 3 poäng färre än Nacka. Om Spånga förlorar en match, eller, om Nacka tar två poäng till i sina framtida två matcher kommer Nacka säkra spel i division 1 Norra även nästa säsong.

Nästa omgång spelas mot Tumba HK tisdag den 12 mars. Matchen spelas i Nacka bollhall, och börjar klockan 20:00.

Välkomna!

Nackas målgörare: Mini Mowinski 9, Adea Berisha 3, Ellie Hammarström 2, Nellie Norlin 2, Philippa Antin 2, Sarah Hansson 2, Leia Franconeri Jitelius 1, Matilda Antin 1

Foto toppbild: Joakim Lindgren
Bildtext: Mini Mowinski blev utsedd till matchens lirare i Nacka och blev även bästa målskytt med 9 mål.