Skurus 16 års-tjejer svarade för en utmärkt insats i finalspelet i Ungdoms-SM i IFU Arena i Uppsala under den gånga helgen (5-7 maj). Laget spelade fem matcher och vann samtliga inklusive finalen och blev därmed svenska mästare. Ett stort GRATTIS

Gruppspelet inleddes på fredagen och då vann Skuru mot den blivande finalmotståndaren IK Sävehof med hela 33-20 (!). Snacka om en suverän start på helgen.

På lördagen fortsatte det med spel mot Skövde HF och VästeråsIrsta. Seger med 22-20 respektive 24-16. Därmed van Skuru gruppen med full poäng (6) och målskillnaden 79-56. Semifinal-platsen på söndagen var säkrad.

I semifinalen på förmiddagen väntade Alingsås HK. Även här visade Skuru sin klass och vann till slut med 23-18. Och finalplatsen var fixad.

I finalen kl. 18 på kvällen var det dags igen. På hälften av ena långsidans läktare fanns många Skuru-supporters (föräldrar, släktingar, kompisar, andra ledare och spelare m fl). Dessutom trumslagare för att höja stämningen.

Eftersom Skuru IK klassade ut IK Sävehof på fredagskvällen i gruppspelet var SIK favorit i finalmatchen.

Lagen följdes till en början åt i målfabrikationen men sedan tog Skuru över och skaffade sig en klar ledning. Sävehof kom igen något på slutet av halvleken, men tavlan visade 12-10 i pausen till laget från Nacka.

I den andra halvleken ökade Skuru sin ledning och hade minst fyra bollar upp en stor del av perioden. Men Sävehof gav inte upp och närmade sig i målprotokollet. Skuru insåg faran och kunde via bra försvars- och målvaktsspel av Matilda Mehlin hålla undan och till slut vinna med fyra bollar, 23-19.

Glädjen i truppen var minst sagt stor och guldhattarna åkta på. Laget bestod av många duktiga spelare på plan. Corrine von Knorring utsågs i mycket hård konkurrens till matchen lirare. Flera andra lagkamrater hade tidigare under turneringen utsetts till matchens lirare i resp. match. Främsta målskytt i finalen blev kantspelaren Julia Ringström med fem fullträffar.

Hanna Lundvall utsågs till turneringens bästa försvarsspelare i klassen F 16.

Ett stort grattis även till de båda tränarna Staffan Sandahl och Akhila Söderberg, vilka har haft hand om truppen några år efter Amanda Högdahl Terring.

Coachen Staffan Sandahl förklarar anledningen till det svenska mästerskapet:

– Vi har haft en mycket duktig trupp under en fin säsong. Bra träningar och matcher samt god harmoni i truppen, som har bestått av cirka 30 tjejer. Några av dessa kommer säkerligen att hamna i Skurus damlag inom tämligen snar framtid.

Svenska mästare i klassen Flickor 16 år bär namnet SKURU IK spelåret 2022-23. Suveränt jobbat!

Denna match är en av de tre matcher som spelas på olika nivåer mellan Skuru  och  IK Sävehof inom tre dagar. Ställningen i skrivande stund är 1-1 i matcher mellan de båda framgångsrika föreningarna på den kvinnliga sidan.

Text: Jan Wigren
Foto: Johan Kaving