Helgi Magnusson

Nackas säsong avrundades med bortamatch mot Silwing/Troja i söndags. Redan från början var det Silwing/Troja som tog kommandot i matchen och Nacka var tvungna att jaga. När matchen stod och vägde drog Silwing/Troja det längsta strået och till slut blev det förlust för Nackalaget med hela 31-23 (16­­­­­­-11).

Nacka inledde relativt svagt under första kvarten av matchen. I anfallsspelet gjordes det flera tekniska fel och man missade många avslut. I försvarsspelet uppstod en osäkerhet kring vem som skulle ta vem och tjejerna fick inte tag i returer som Silwing/Troja istället kunde utnyttja. Efter en dryg kvart kom dock Nacka in i matchen ordentligt. Man ändrade om till en 5-1-uppställning i försvarsspelet och började springa och gå rakare mot mål framåt vilket resulterade i halvtidsresultatet 16-11.

I starten av andra halvlek smög sig Nacka sakta närmre i målprotokollet. Med 18 minuter kvar att spela stod det 18-22 och Silwing/Troja upplevdes lite stressade samtidigt som Nacka fick mer och mer självförtroende. Men trots ett bra Nackaförsvar, som resulterade i flertalet passivitetsvarningar för Silwing/Troja, så letade sig bollen till slut in i Nackas mål ändå och när Nacka lyckades rädda, kontra eller spela sig till bra lägen så var Silwing/Trojas målvakt i vägen. Silwing/Troja sprang till slut ifrån de unga Nackatjejerna och vann med 31-23.

Nacka kunde efter matchen känna att laget visat karaktär och kämpade ända till slutet även om resultatet inte blev det man önskade denna gång.

Säsongöversikt

Årets division 1 Norra har minst sagt varit jämn – det skiljde 3 poäng från åttonde plats till fjärde plats. Efter 22 omgångar så kan det konstateras att AIK vinner serien och Strands IF Hudiksvall och HK Silwing/Troja placerar sig på positiv kvalplats. Nacka slutar på en åttondeplats, och har därmed säkrat spel i division 1 även nästa säsong.

För Nackas del har division 1 varit väldigt positivt för lagets utveckling. De jämna matcherna har krävt mycket från laget i form av kollektiv och individuell prestation, fysisk utveckling och taktiskt tänkande och agerande.

Laget har haft flera jämna matcher under säsongen mot etablerade lag såsom uddamålsförlusten mot Strands på bortaplan (23-22) samt vinsterna mot VästeråsIrsta (26-25 respektive 20-26) och Kungsängen hemma (29-19). Tyvärr har man även vid några tillfällen presterat på en alltför låg nivå och därmed förlorat matcher med stora siffror, men det positiva är att laget lärt sig hantera förluster och att ta med sig viktiga lärdomar från dessa matcher.

– Nästan hela F19 truppen har spelat i division 1 i år vilket visar hur långt tjejerna har kommit med sin handboll. Att vi har så pass unga tjejer som får ta stort ansvar hela säsongen ger dem erfarenhet som de förhoppningsvis kan förvalta ännu bättre nästa säsong avslutar Helgi Magnusson.

Slutligen vill Nacka som lag tacka publik, funktionärer, domare, motståndare, föräldrar som gjort denna säsong möjlig. Tack!

Foto toppbild: Joakim Lindgren