Johanna och Emelie Westberg

Emelie och Johanna Westberg är tvillingarna som gjorde stort avtryck i Skuru under sina 16 år i klubben. De fostrades i Skurus bollskola av en annan känd Skuruprofil, Lena Jansson, och från 2007 till 2014 var de tongivande spelare i Skurus damlag i den högsta serien. Emelie och Johanna är fina exempel på genuina Skuruprofiler som fått sin handbollsskolning i Nackaklubben, för att sedan ta klivet ut i proffslivet och även spel i landslaget.

– Och om situationen hade tillåtit och familj och barn inte kommit emellan hade vi förmodligen avslutat våra spelarkarriärer i Skuru också, säger både Emelie och Johanna.

Emelie (som numera heter Nykvist i efternamn) och Johanna lever idag ett familjeliv utanför handbollen, med två barn var och där Emelie har ett tredje på gång. Men alla minnen från handbollskarriären ligger djupt rotade.

Fina Skuruminnen

– Vår tid i Skuru ligger varmt om hjärtat, familjekänslan och lagandan som vi hade genom alla år. Eftersom vi spelade i Skuru från 8 års ålder, hela vägen upp till senior och med många år i damlaget, lärde vi känna många i klubben och det kändes som en familj. Alla drog åt samma håll och det var många som var väldigt engagerade i klubben. Sen är det ju såklart häftigt att se tillbaka på alla sportsliga framgångar, både under ungdomsåren och seniortiden, berättar Emelie.

Johanna fyller i:

– Jag minns inte minst alla turneringar och SM-steg som vi fick åka på. Det var alltid otroligt spännande och kul att få åka till olika platser i Sverige och få sova tillsammans och andas handboll en hel helg. Leva i handbollsbubblan, sova på luftmadrass, kolla matcher hela dagarna och få gå runt i träningskläder från morgon till kväll. Laget och den gemenskapen vi hade har format mig och det var den som gjorde att jag ville fortsätta med handbollen så pass länge, så det är jag väldigt tacksam för.

Emelie, Elisabeth och Johanna Westberg 2014
Mamma Elisabeth Westberg, som under många år var lagledare i Skuru, kramar sina döttrar Emelie och Johanna efter vinsten i SM-semifinal mot Lugi 2014. Foto: Lennart Månsson/BILDBYRÅN

– Jag minns även alla de matcher vi hejade på A-laget i Nacka Bollhall, klappandes i takt på läktaren till tonerna av Ingela Wallin som så länge jag minns varit den bästa stämningshöjaren i bollhallen. Det är så häftigt att fått vara med på hela resan från bollskola, A-flick, ungdomsspelare som satt och hejade på A-laget till att sedan själv vara den personen som de yngre satt och hejade på, fortsätter Johanna.

I Skuru la jag grunden till hela min karriär

Och tvillingarnas skräder inte orden när det gäller deras syn på Skuru som förening.

– Skuru har en enorm bredd och ett engagemang från tränare och ledare som är förundransvärt. Skuru har alltid haft en väldigt fin familjär stämning som fanns med från ungdomstiden upp till senior och en förening som la grunden för hela min handbollskarriär, berömmer Emelie.

– En underbar förening som tar vara på alla och där man har chansen att utvecklas i sin hemmamiljö. Skuru har alltid varit starka på ungdomssidan vilket gör att killar och tjejer får möjlighet att ta viktiga steg i en trygg och utvecklande miljö under ungdomsåren när man även utvecklas mycket på det personliga planet, fortsätter Johanna.

Johanna och Emelie Westberg, Skuru Handboll.
Från SM-slutspelet 2012. Foto: BILDBYRÅN

Danska mästare

Det blev 16 år i Skuru för tvillingarna Westberg. Men 2014 kände både Emelie och Johanna, som då var 24 år, att möjligheten för att utvecklas vidare som spelare fanns utomlands. Johanna skrev först på för danska Randers och Emelie hamnade så småningom, via en säsong i Lugi, i danska Nykøbing Falster HK. 2016 anslöt även syster Johanna till klubben där båda spelade resten av proffskarriären. I Nykøbing Falster blev tjejerna bland annat danska mästare 2017 och cupsegrare 2018.

Emelie och Johanna Westberg i Nykøbing Falster HK.
Foto från tiden som proffs i Danmark. Emelie och Johanna har precis skrivit på ett nytt kontrakt för Nykøbing Falster HK i december 2017. Foto: Privat

Men redan innan proffskarriären började hade tvillingarna via ett antal U-landskamper debuterat i A-landslaget. Emelies debut skedde 2013 och det blev totalt 4 A-landskamper.

10 år i blågult

Johanna drog på sig A-landslagströjan som 22-åring 2012. Och det blev en lång landslagskarriär…

– Jag fick nästan 10 år i landslagströjan, berättar Johanna, som hann med 79 landskamper och 154 mål under karriären i blågult.

– Men jag hade inledningsvis tufft att komma med i de olika mästerskapen, EM, VM och OS. Jag gav mig dock aldrig vilket till slut gav resultat och jag blev mer bofast i landslaget även i mästerskapen lite senare i min karriär. Nu kan jag se tillbaka på ett VM, två EM och ett OS vilket har varit otroliga upplevelser, fortsätter Johanna.

– Att få representera Sverige är oerhört stort och något jag är väldigt stolt över att jag fått göra. 2017/2018 gjorde jag mina bästa landslagsår med VM 2017 (4:e plats) som höjdpunkt. Men 2018, när jag spelade min livs handboll, var jag ändå tvungen att tacka nej till landslaget då vi väntade vårt första barn.

Johanna Westberg i OS 2021
Johanna gjorde sitt sista mästerskap under OS i Tokyo 2021. Foto: Johanna Lundberg / BILDBYRÅN /

OS blev sista mästerskapet

Efter föräldraledigheten spelade Johanna ett mästerskap till, OS i Japan 2021 dit Johanna blev inkallad som reserv efter först ha tackat nej till mästerskapet. OS blev det sista framträdandet på den stora scenen. När Johanna och sambon Alexander väntade sitt andra barn våren 2022 meddelade Johanna att handbollskarriären var över. 

– Efter att vi fick barn så ändrades mina prioriteringar lite, även om jag fortfarande tyckte att handbollen var kul. Efter att jag fick uppleva ett OS kände jag att jag fått chansen att göra allt, och ville i stället prioritera familjen mer. Även om träning fortfarande är en stor del av mitt liv så är det skönt att kunna göra det när jag själv vill, och inte när någon annan säger att jag ska, säger Johanna.

Emelies valde att avsluta karriären något tidigare och av samma skäl som Johanna.

– Jag blev gravid under min femte säsong i Nykøbing Falster och hade funderingar på att fortsätta spela även efter att vi fick vårt första barn, men rent praktiskt så blev det svårt. Sedan kände jag mig ganska färdig med handboll, jag hade uppnått mycket med min karriär och fått leva min dröm som handbollsproffs och vunnit fina titlar, berättar Emelie.

Följer Skuru

Nu några år efter ni avslutat handbollskarriären, vad är er relation till handbollen idag?

– Med två små barn och ett tredje på väg blir det inte så mycket. Men det som visas på tv, både svensk och dansk handboll och mästerskapen försöker jag följa. Jag följer såklart Skuru också, främst via webben och sociala medier, berättar Emelie, som numera är tillbaka i Nacka där hon bor med sin familj i ett nybyggt hus i Saltsjö-Boo.

Johanna håller också fortsatt koll på Skuru, men har efter proffskarriären bosatt sig i Malmö.

– Jag håller koll på tabellen och har följt Skurus framgångar genom åren och har sett någon match när det har funkat. Jag följer även min tidigare klubb i Danmark och ser även en del handboll live, säger Johanna.

Och visst finns det hopp om att få se någon av systrarna i en ledarroll i Skuru framöver. Nackabon Emelie hoppas att barnen kommer att börja spela handboll en dag.

– Då känns Skuru såklart nära som klubb.  Givetvis vill man från den dagen vara med som ledare/tränare i någon form också, avslutar Emelie.

Emelie Nykvist
Foto: Privat

Fakta om Emelie Nykvist:

Familj: Min man Johan, Ville snart 4 år och Alfred 2 år.

Bor: Saltsjö-Boo i Nacka.

Sysselsättning: Föräldraledig.

Utbildning: Kandidatexamen inom ekonomi från Handelshögskolan i Stockholm.

Spelarmeriter: 4 A-landskamper, 12 U-landskamper, dansk mästare säsongen 2016/17, Supercupvinnare säsongen 2017/18, Pokalvinnare (motsvarande svenska cupen) säsongen 2017/18. 16 säsonger i Skuru IK. SM-silver med Skuru 2014.

Fem snabba…

Bästa spelare du spelat med? Nathalie Hagman.

Bästa svenska spelare du mött? Bella Gulldén.

Bästa utländska spelare du mött? Christina Neagu, rumänsk landslagsstjärna.

Spelare du såg upp till som liten? Katarina Chrifi (tidigare Arfwidsson).

Bästa tränare du haft? Dragan Brljevic, som var tränare i Lugi, numera förbundskapten för damlandslaget på Färöarna.

Johanna Westberg 2024
Foto: Privat

Fakta Johanna Westberg

Familj: Sambo Alexander och våra två barn, Elliot 4,5 år och Wilma 1,5 år.

Bor: Malmö.

Sysselsättning: Studerar och har precis börjat en ny tjänst som ekonomiassistent på Limhamns Hus Industri.

Utbildning: Kandidatexamen i Ekonomi från Handelshögskolan i Stockholm och ett gäng med kurser inom bland annat hållbar utveckling, ledarskap och projektledning. Har även gått Svenska handbollförbundets tränarutbildning TU5.

Spelarmeriter: 79 A-landskamper, 47 U-landskamper, fjärde plats OS 2021, fjärde plats VM 2017, All Star Team elitserien (nuvarande Handbollsligan) säsongen 2012/13 och säsongen 2013/14, dansk mästare säsongen 2016/17, Supercupvinnare säsongen 2017/18, Pokalvinnare (motsvarande svenska cupen) säsongen 2017/18. 16 säsonger i Skuru IK. SM-silver med Skuru 2014.

Fem snabba

Bästa spelare du spelat med? Isabelle Gulldén i landslaget. 

Bästa svenska spelare du mött? Jamina Roberts och Nathalie Hagman. 

Bästa utländska spelare du mött? Nykke Groot, holländsk landslagsspelare och Stine Bredal Oftedal, norsk landslagsspelare. 

Spelare du såg upp till som liten? Katarina Chrifi (tidigare Arfwidsson) och Anna Rapp (tidigare Ljungdahl) när de spelade i Skuru. Men även Åsa Mogensen (tidigare Eriksson) som spelade i landslaget med Anna och Katarina.

Bästa tränare du haft? Erik Larholm som jag hade i Skuru under mina ungdomsår och även sen i A-laget. 

Fotomontage toppbild: Joakim Lindgren
Foton: Bildbyrån