Skuru IK är överens med Sofie Hansson och Theo Karlsson Chan om huvudansvar för F16. Duon har under föregående säsong varit verksamma i staben kring F19/Nacka HK. F16, som under nästa säsong består av spelare födda 2007 och 2008, har redan dragit igång verksamheten för att förbereda sig för hösten.

Både Sofie och Theo ser mycket fram emot sina nya uppdrag och att få jobba med och utveckla sina nya spelare under kommande säsong.

Hur känns det att ta över F16 till nästa säsong?

Sofie:
Hur bra som helst! Jag är fylld av energi och redo att starta upp en ny säsong. Det känns också väldigt roligt att få fortsätta utveckla, och utvecklas i Skuru IK, det här blir min sjätte säsong i föreningen och det känns toppen.

F16 är en spännande ålder att jobba med. Min erfarenhet är att det kan vara en tumult tid då det händer mycket annat i övriga livet. Det har kanske därför aldrig, varit viktigare för våra blivande adepters att få tillhöra ett lag och ha ett sammanhang. Att i kombination med det skapa en träningsmiljö där varje individ ges bästa möjliga förutsättningar för sportslig utveckling ställer höga krav på tränar- och ledarskapet. Det är en utmaning jag ser fram emot att ta mig an.

Theo:
Det känns jättebra och spännande att ta över F16 nästa säsong. Det blir min andra säsong i Skuru men i en ny roll som huvudansvarig tillsammans med Sofie.

Det ska bli kul att jobba med yngre spelare och arbeta med deras handbollsutveckling. Jag tror otroligt mycket på den handbollsutbildning Skuru vill erbjuda sina spelare och får nu bidra ännu mer till den.

Vi kommer ha en grym  ledarstab och en stabil spelartrupp så förutsättningarna för F16 i Skuru känns hur tryggt som helst.

Vad kan spelarna förvänta sig av dig som tränare?

Sofie:
Jag är noggrann och engagerad. Jag tror på helheten och att det är viktigt att vara nyfiken på vad mer än att vara handbollsspelare som finns i varje individ. Jag är helt övertygad om att det är en förutsättning för att nå och hjälpa spelare framåt med den faktiska handbollsutvecklingen.

Jag prioriterar att snabbt skapa en trygg och sund träningsmiljö där vi har roligt. Ska man spendera majoriteten av sin tid tillsammans är det en förutsättning. Vi är på samma våning där man ger och tar i förtroende. Jag har i balans till det höga förväntningar och en kravbild på att mina spelare kommer till träningen förberedda för att ge järnet. Varje tränings- och matchtillfälle är en möjlighet att bli bättre och man kan förvänta sig att vi kommer förvalta den tid vi har tillsammans på ett optimalt sätt.

Jag lägger väldigt stor vikt på beteenden och ser också det som en naturlig del av, i det här fallet, den spelarutbildning vi ska bedriva.

Theo:
Som tränare ser jag gärna individen hos varje spelare på och utanför planen. Vi arbetar i en ungdomsverksamhet så det finns många faktorer att ta hänsyn till för att ge varje spelare optimala förutsättningar att utvecklas i sin egna takt. Därför tror jag på ett anpassningsbart och aktivt ledarskap för att skapa en trygghet hos ledarstab och spelartrupp. Kommunikation kommer därför genomsyra vår verksamhet för det bidrar till en tydlighet. Slutligen är jag en väldigt driven och engagerad person som kommer vara nere i hallen så mycket det går och sätta laget för jaget!

Hur ser du på ditt samarbete med Theo/Sofie?

Sofie:
Vi har jobbat tillsammans under säsongen som varit i Nacka/F19 och fått möjlighet att lära känna varandra. Vi delar, det som för mig är det viktigaste av allt, värderingar. Vi är också eniga i hur man mäter framgång i ungdomsidrott och vilka faktorer som påverkar den.

Framförallt så tror jag att vi båda känner att det finns grymma förutsättningar för att utveckla både spelare och oss själva i det samarbete vi har haft och kommer ha. Vi utmanar varandra i att hela tiden utvärdera och rannsaka oss själva som individer eller team och strävar alltid mot att vara ödmjuka för att förvalta feedback från varandra eller våra spelare. Det värdesätter jag enormt högt!

Vi är trygga i vår relation, har ett stort förtroende för varandra och kan kommunicera rakt och tydligt. Man ska inte heller förminska vikten av att vi har oerhört roligt tillsammans både på handbollsplanen och vid sidan av.

Jag tycker vår relation sätter tonen för hur vi vill bygga nästkommande generation F16 i Skuru IK.

Jag vill också nämna att Oscar Elg Garcia följer med upp från F08 och blir assisterande tränare. Det kommer bli en riktigt bra konstellation.

Theo:
Jag värdesätter vårt samarbete enormt och går in i nästa säsong med en känsla av harmoni. Jag och Sofie har varit assisterande tillsammans i Nacka HK under denna säsong, vilket lett till att vi sökte rollen som huvudansvariga i F16 tillsammans inför kommande säsong. Detta för att vi delar samma värderingar men kanske framförallt så har vi samma vision för hur vi skulle vilja bedriva ett lag tillsammans. Dessutom har vi fantastiskt roligt tillsammans på och utanför planen. Sofie nu kör vi järnet!!

Vi kommer dessutom ha med Oscar Garcia Elg från F14 som assisterande tränare. Tillsammans kommer vi vara en starkledarstab med mycket glädje.

Vad tror du blir största skillnaden med F16 kontra F19/Nacka?

Sofie:
En tydlig skillnad på F16 och F19 är att F16 är det första steget in i den elitförberedande verksamhet som bedrivs i Skuru IK. Det är en annan etapp än F19 och en helt ny resa som startar för tjejerna som nu ska ta nästa steg i sin handbollsutbildning. Det känns viktigt och inspirerande att få vara den första tränaren som de stöter på i det ledet.

I övrigt blir det fler spelare att ta hand om vilket kommer innebära lite andra förhållningssätt i planering. Det kommer t ex bli ett stående fokus på att hålla kvalitativa träningar med en stor träningsgrupp vilket inte alls varit ett praktiskt fokus under säsongen som varit. 

Det kommer bli fler seriematcher och vi kommer åka på cuper med F16 vilket man inte gör på samma sätt i F19.

Theo:
Först och främst är det en åldersskillnad vilket kommer påverka sättet vi lär ut handboll eftersom dom ligger tidigare i sin utvecklingsplan än Nacka truppen.  Vi kommer ha en större trupp och andra typer av utmaningar för att se och utveckla varje spelare. Man ska inte heller glömma att det blir fler seriespelsmatcher och cuper när man har en yngre årgång.  Sen måste jag även slå ett slag för att jag kommer sakna att arbeta med spelarna i Nacka HK som jag har lärt känna denna säsong. Nu avslutar vi denna säsong på topp i Nacka HK med slutspel och USM för att sedan blicka framåt i F16!

Vad ser du fram emot mest med nästa säsong?

Sofie:
Att få vara en del av att skapa en stimulerande, utvecklande miljö för unga handbollspelare i en av Sveriges bästa föreningar. Nu kör vi!

Theo:
Jag ser fram emot att lära känna alla nya spelare och att tillsammans med Sofie skapa en av dom bästa träningsmiljöerna i Stockholm. Därtill vill jag vara med och bidra till att handbollsutveckling i Skuru blir ännu bättre.

Text: Joakim Lindgren
Foto: Sofie Hansson