SM-semin: Skuru leder med 2-1 i matcher efter klar seger

SM-semin: Skuru leder med 2-1 i matcher efter klar seger

Skuru har skaffat sig ”matchboll” i damernas semifinal efter att på torsdagskvällen (29/4) i Nacka Bollhall besegrat Skara HF med 29-22 (16-10) . Eftersom ställningen var 1-1 i matcher i bäst av fem från två tidigare mycket jämna fighter, leder alltså Skuru nu med 2-1 och kan fixa en finalplats i händelse av seger i Skara på måndag 3 maj.

Skuru satte upp ett högt tempo från början och kunde gå till ledning med 4-1 efter två mål vardera av Malin Berndal och Daniela De Jong. Då hade dryga sex minuter spelats av matchen. Skara reducerade till 5-4 men kom inte närmare i målprotokollet före pausen. Hemmalaget ökade sin ledning till 8-4 och 12-6 efter utmärkt spel, såväl framåt som bakåt.

Malin Berndal, Daniela de Jong och även Ellen Voutilainen fortsatte att sätta sin avslut, samtidigt som försvaret och målvakten Rebecca Nilsson agerade utmärkt. Hemmalaget kunde gå till ledning med 16-10 i halvtid, trots två missade straffkast.

Det spekulerades i hallen under pausen, om Skuru denna gång skulle vinna en klar seger. Men … i början av den andra halvleken kom Skara ut som ett nytt lag. På tre minuter hade laget gjort lika många mål och knappat in till 16-13. Och det var inte slut med det.

Skaras Elizabeth Collado höll ett vakande öga på Daniel De Jong som center i 5-1-försvaret och Skuru fick svårt att komma till anfallsmässigt, till skillnad för skaraborgskorna. När en kvart hade spelats var Skurus ledning bara en boll, 19-18, och plötsligt var matchen mycket jämn.

Genom två mål av Malin Berndal och Daniela De Jong samt en fullträff av Wilma Schelin kunde Skuru dra ifrån och skaffa sig en ledning med 24-18. Skaras framgångsrika spel kom av sig, då seriesegraren kom igång igen. När Alexandra Bjärrenholt sedan svarade för ett äkta hat trick (25-19 till 27-19) var saken klar. Skurus seger, efter att laget vunnit sista kvarten med 10-4, skrevs till 29-22.

Skuru gjorde en mycket bra match i 45 minuter (första halvlek och sista kvarten). De ovan nämnda spelarna får ett extra plus denna gång. Rebecca Nilsson kom upp i 47 i räddningsprocent och det är mycket bra. Den andra landslagsspelaren i returmötet med Ukraina, Vilma Matthijs Holmberg, togs hårt av gästernas försvar. Vilma antecknade sig därför endast en gång i målprotokollet men ordnade straffar och utvisningar av Skaraspelare. 18-åriga Kaja Stojilkovic satte sina två straffkast.

Lagets – och matchens – främsta målskytt var Skurus högersexa Malin Berndal med åtta fullträffar från högerkanten. På frågan om hon gjort så många mål tidigare i en match på så hög nivå, svarade den 20-åriga egna produkten:

– Jag gjorde faktiskt nio mål borta mot VästeråsIrsta i höstas. Kul för övrigt att få så mycket speltid, nu i en SM-slutspelmatch dessutom och att det gick så bra för mig.

Malin utsågs helt riktigt till matchens lirare.

Noterbart är att damlandslagets och Skurus vänstersexa Elin Hansson saknades på grund av sjukdom.

Vad coachen Magnus Oscarsson Söder tyckte om Skurus segermatch? Klicka på videointervjun nedan.

Skara HF fick inte spelet riktigt att stämma denna gång efter det långa speluppehållet. Det var endast första kvarten av den andra halvleken som laget kom upp i normal klass. Maja Eriksson utsågs till bästa spelaren i konkurrens med femmålsskytten Linnea Sundholm. Målvaken Laerke Sörensen kom upp i 33 i räddningsprocent.

Skara HF blir säkerligen svårslaget på måndag i semin 4:5. Så bra är laget, framför allt på hemmaplan.

Fakta:

Matchbild: 1-1, 4-1, 5-2, 5-4, 8-4, 12-6, 14-9, (16-10), 16-13, 19-14, 19-18, 23-18, 29-19, 29-22.

Målgörare, Skuru: Malin Berndal 8, Daniela De Jong 6, Alexandra Bjärrenholt 4, Ellen Voutilainen 3, Wilma Schelin 3, Sofia Karlsson 2, Kaja Stojilkovic 2 (2), Vilma Matthijs Holmberg 1.

Målskyttar, Skara HF; Linnea Sundholm 5, Mikaela Johansson 4 (3), Maja Eriksson 3, Rikkde Thorngaard 3, Melanie Felber 3, Elizabeth Collado 2, Ida Holm 2.

Matchens lirare: Malin Berndal (Skuru), Maja Eriksson (Skara).

Domare: Michael Johansson och Markus Winberg.

Utvisningar, Skuru: 3 x 2 min, Skara: 2 x 2 min.

Publik: 1.

Text: Janne Wigren
Foto: Johanna Lundberg
Video: Jonas Johansson