SM-semi: Skuru i ledning med 1-0

SM-semi: Skuru i ledning med 1-0

Efter att seriesegraren Skuru besegrat BK Heid i kvartsfinalserien med 3-1 och fjärdeplacerade Skara HF vunnit med 3-0 mot Kristianstad HK, var det dags för Nackas stolthet och Västgötalaget att mötas i semifinalserien i SM-slutspelet. Matchen 1:5 spelades på tisdagskvällen (6/4) i Nacka Bollhall och vanns av hemmalaget med 25-24 efter 12-13 i halvtid.

När de båda lagen möttes i Skara i grundserien strax före nyår vann Skuru med 27-25 och i returen i Nacka i början av detta år tog Skara revansch, 26-25. Man kunde därför förvänta sig en jämn fight nu och det blev det också.

Matchen inleddes målrikt och i ett rasande tempo. Skara tog ledningen med 2-0 och då hade bara en och en halv minut spelats. Efter knappa fem minuter var ställningen 2-4 och när klockan visade åtta minuter hade tio mål gjorts, 5-5.

Nu när inte Ulrika Olsson finns med – hon gjorde sex mål i båda matcherna i grundserien mot Skara och flera målgivande passningar till lagkamraterna – har andra tagit över hennes roll. Ellen Voutilainen, Wilma Schelin och Daniela De Jong såg till att Skuru tog ledningen med 7-5 och 8-6.

Skara gav inte upp utan hade en bra period och gjorde fyra mål i följd vid ställningen 10-8. Strax före paussignalen fastställde Alexandra Bjärrenholt halvtidsresultatet till 12-13.

Denna halvlek bjöd på mycket bra handboll, såväl försvars- som anfallsmässigt av båda lagen. Kanske det bästa spel av två svenska lag i en match på länge. Dessutom var målvaktsspelet ypperligt. Gästernas Laerke Sörensen hade en räddningsprocent på 40 och Rebecca Nilsson kom upp i 35 procent.

I den andra halvleken mattades tempot av något. Skara skaffade sig en tremålsledning, 17-14 och 18-15 och en liten sensation var på gång mot favoriten Skuru. Gästerna råkade sedan ut för en dubbelutvisning och hemmalaget kom igång med sitt framgångsrika spel. När en kvart spelats var ställningen 19-19.

Under de sista 15 min visade Vilma Matthijs Holmberg, varför hon tagits ut till Damlandslagets träningsläger. Mittsexan svarade för fyra mål och såg till så att Skuru kunde ta ledningen med 25-23. Slutresultatet fastställdes av Skaras Maja Eriksson, 25-24. Därefter hade båda lagen chansen att ändra på dessa siffror men misslyckades. Slutsignalen ljöd och de grönskrudade spelarna kunde jubla. 1-0 i matcher i bäst av fem.

I segrarlaget fanns det gott om duktiga spelare. De unga niometersspelarna är nämnda ovan. Ellen Voutilainen utsågs till och med som matchens lirare. Inte minst för sitt fina försvarsspel.

Mittsexan Vilma Matthijs Holmberg tillsammans med Rebecca Nilsson blev något av matchvinnare. ”Becca” kom upp i 46 i räddningsprocent. En utmärkt siffra! Även Alexandra Bjärrenholt var nyttig som vanligt, såväl framåt som bakåt.

Skurus coach Magnus Oscarsson Söder hade följande kommentar efter matchen:

-Skönt att vi kunde vinna denna hemmamatch. Det känns bra nu att åka till Skara på fredag utan att känna pressen som måstematch. Vårt spel fungerade stundtals bra, såväl försvars- som anfallsmässigt. Det är många som tippar att det skall bli fem matcher mellan Skara och oss. Det är faktiskt ingen omöjlighet.

Skara HF gör nu sin första SM-semifinalserie genom alla tider. Laget har blivit bättre och bättre under säsongen. Den danska målvakten Laerke Sörensen utsågs till matchens lirare hos gästerna. Hon kom totalt upp i 38 i räddningsprocent. Ett extra plus kan ges till femmålsskytten Maja Eriksson. Vänstersexan Melanie Felber är målfarlig som alltid.

Coachen Magnus Frisk sade:

-Vi har vunnit två av matcherna i kvartsfinalserien mot Kristianstad efter förlängning. Nu förlorade vi en jämn fight med uddamålet. Det var några onödiga utvisningar som bidrog till förlusten. Vi börjar ladda direkt för returen hemma på fredag. Det blir säkerligen en ny dramatisk match.

Fakta:

Matchbild: 0-2, 2-4, 5-5, 7-5, 8-6, 10-8, 10-12, (12-13), 14-17, 15-18, 19-19, 22-22, 24-22, 25-23, 25-24.

Målskyttar för Skuru: Vilma Matthijs Holmberg 7, Elin Hansson 4, Wilma Schelin 4, Daniela De Jong 4 (1), Alexandra Bjärrenholt 3, Ellen Voutilainen 2, Malin Berndal 1.

Målskyttar Skara HF: Maja Eriksson 5, Rikke Thorngaard 4, Melanie Felber 4 (1), Linnea Sundholm 3, Mikaela Johansson 3, Sara Johansson 3, Sofia Berndtsson 2 (1).

Matchens lirare: Ellen Voutilainen (Skuru), Laerke Sörensden (Skara).

Utvisningar: 2 x 2 min (Skuru), 4 x 2 min (Skara).

Domare: Andrej och Sandro Smailagic.

Publik: 1.

Text: Janne Wigren
Foto: Anders Johnson