Alexandra Bjärrenholt

Skurus damlag är klart för kvartsfinal i ATG Svenska Cupen 2023-24. Laget hade sex mål att gå på mot Kärra HF efter segern med 34-28 i Göteborg i onsdags. Det var kanske tur det för på lördagseftermiddagen åkte Skuru på sin första förlust i höstens tävlingsspel i returen i Nacka Bollhall. KHF vann med uddamålet, 25-24 (10-14). Sammanlagt dock 58-53 i Skurus favör och fortsatt spel i cupen.

Allsvenska Kärra inledde med tre shoot outs men gjorde endast mål på ett av dem. Ställningen var därmed 0-1, när själva spelet började.

Lagen följdes sedan åt i målprotokollet till 5-5 efter flera tekniska fel. Därefter hade göteborgskorna en bra period och gjorde tre mål i följd, varför ställningen var 5-8 efter en kvarts spel. Genom mål av Clara Petersson Bergsten, Alexandra Bjärrenholt (bilden) och Kaja Stojilkovic ändrades siffrorna till 8 lika.

Den sista 10-minutersperiod gick i Skurus tecken som äntligen fick något så när ordning på sitt anfallsspel. Fem mål och då bl a två fullträffar vardera av Kaja Stojiilkovic och Alice Salmi förde upp hemmalaget i ledning,14-9. Kärras Johanna Einarsson fastställde sedan halvtidsresultatet till 14-10 sekunderna före paussignalen.

Halvleken kännetecknades av utmärkt målvaktsspel av Skurus Moa Björck, som genom sina nio räddningar kom upp i c:a 45 i räddningsprocent. Även Kärras 18-åriga keeper Stina Littorin var duktig. Spelmässigt var det ingen höjdare de första 30 spelminuterna, totalt sett.

I den andra halvleken skaffade sig Skuru en ledning på 16-13, men Kärra kom ikapp till16 lika. I mitten av halvleken hade gästerna en bra period och gick upp i ledning med 21-18. Hemmalaget hade då svårt att göra mål, Stina Littorin plockade många skott.

När 10 min återstod av speltiden hade Skuru gått i kapp genom två mål av Alexandra Bjärrenholt och ett av Jennifer Johansson. Slutminuterna blev spännande. Kärra tog ledningen med 24-22, innan Ellen Voutilainen och Rikke Dahl Nielsen kvitterade till 24 lika. Göteborgslaget tog time out och halvminuten före slutsignalen sköt Linn Andersson 25-24. Skuru hade sedan chansen att kvittera men avslutet misslyckades. Det grönvita laget hade därmed inkasserat höstsäsongens första nederlag. 

– Vi spelade dåligt i denna match helt enkelt. Framför allt fungerade inte vårt anfallsspel till belåtenhet. Dock vann vi tre halvlekar av fyra mot Kärra i denna åttondelsfinal och huvudsakligen var ju att vi vann sammanlagt och gick till kvartsfinal. Vem vi får mötas där avgörs vid lottningen i början av kommande vecka, sade Skurus coach Magnus Oscarsson Söder.  

Bäst av utespelarna var som vanligt Alexandra Bjärrenholt som haft en fantastisk september månad: leder ligans skytteliga, överlägset flest MEP-poäng och även uttagen i månadens lag i Handbollsligan damer.   

– Ja, det har gått bra för mig i de senaste matcherna. Handbollen är ju dock en lagsport och utan duktiga medspelare hade det inte fungerat så här. Trots att jag spelat med ett par nya tjejer i laget på nio meter, har vi fått ihop spelet bra. Kanske inte lika bra i dagens match men det funkar nog igen i nästa match, sade Alexandra Bjärrenholt.

Ett plus kan även ges till Kaja Stojilkovic och Ellen Voutilainen.

Priset till matchen lirare gick dock till målvakten Moa Björck, framför allt för henne första halvlek.

– Kul att få ta emot detta pris. Det har aldrig hänt tidigare i Skuru A-lag. Jag har ju inte stått i målet så mycket tidigare. Nu fick jag glädjande chansen hela matchen, konstaterade Moa Björck.

Kärra HF, som siktar på att gå upp i högsta ligan nästa spelår, är inget dåligt lag. Nu gjorde spelarna en bättre match än i onsdags på hemmaplan och det gav ju bevisligen resultat. Målvakten Stina Littorin utsågs till lagets främsta spelare. Av utespelarna kan Maja Bernvid och Linn Andersson framhållas.

Fakta:

Matchbild: 0-1, 3-3. 5-5, 5-8, 8-8, 14-9 (14-10). 15-11, 15-13, 17-16, 17-19, 19-21, 21-21, 22-24, 24-24, 24-25.

Skurus målskyttar: Alexandra Bjärrenholt 7 (2), Kaja Stojilkovic 5, Ellen Voutilainen 4, Clara Petersson Bergsten 3, Alice Salmi 2, Jennifer Johansson 2, Rikke Dahl Nielsen 1.

Bästa målskyttar i Kärra: Maja Bernvid 7 (1), Alma Mikaelsson 5 (3), Linn Andersson 4.

Matchens lirare: Målvakterna Moa Björck (Skuru), Stina Littorin (Kärra).

Domare: Andreas Isén och Johan Markeby-Redén.

Utvisningar: 2 x 2 min. för vardera laget.

Publik: 140.

Skuru till kvartsfinal med sammanlagt 58-53.

Text: Jan Wigren
Foto: Joakim Lindgren och Calle Paulin

Bildtext: Skytteligaledaren Alexandra Bjärrenholts 7 mål, varav två på straffkast, räckte inte till seger mot allsvenska Kärra, men Skuru ändå till kvartsfinal i ATG Svenska Cupen med sammanlagt 58-53.