Skuru IK Handboll är överens med Clara Petersson Bergsten om en förlängning av det nuvarande avtalet över säsongen 2024/25. “Clara går stadigt framåt i alla delar av spelet och vi vet att hon kommer fortsätta utvecklas hos oss och utmana om att vara en av Sveriges bästa kantspelare. Vi är väldigt tacksamma för att vi fått förtroendet att fortsätta vårda och utveckla hennes talang”, säger huvudtränare Magnus Oscarsson Söder.

Petersson Bergsten anslöt till Skuru inför säsongen 21/22 från Skånela IF och har gjort 158 mål på 56 tävlingsmatcher i Skurutröjan. Debuten kom den 22 september 2021, inför 52 åskådare, hemma i Nacka Bollhall mot Skara HF och hon bidrog omgående med 3 mål. I A-landslaget kom debuten 23 april 2022, mot Turkiet, innan det blev mästerskapsdebut i EM i december samma år.

På meritlistan finns 1 SM-silver, 1 guld i ATG Svenska Cupen, 5 A-landskamper (5 mål) samt 23 U-landskamper (61 mål).

Oscarsson Söder är imponerad av Petersson Bergstens framfart de senaste säsongerna.

– Claras resa under åren hon varit hos oss är nog närmast unik. Att ta klivet från ett mittenlag i Allsvenskan till SHE och till att senare få göra debut i A-landslaget, är det nog inte många som gjort under en och samma säsong. En magisk resa som vi är glada att fortsatt få ta del av, säger Oscarsson Söder.

Clara själv är mycket glad över att ha förlängt sitt avtal och ser fram emot resterande del av denna säsong, men även framtiden i grönt och vitt.

Hur är känslan efter att ha förlängt kontraktet?
Det känns jättebra! 
 
Vad har varit avgörande för att det blivit en förlängning?
Det avgörande för mig har varit att jag trivs väldigt bra med laget och tränarna. Skuru erbjuder en miljö där jag känner att jag kan utvecklas och ser fram emot att se vad vi kan åstadkomma nästkommande säsonger. 
 
Du lämnade Skånela och Allsvenskan för Skuru och SHE för snart två säsonger sedan. Hur har du upplevt din tid i Skuru hittills?
Min tid hittills har varit väldigt rolig och utmanande. Det var ett stort steg att gå från allsvenskan till en toppklubb i SHE men jag är tacksam att jag fick den chansen. Det har varit väldigt givande att få spela många tuffa matcher inklusive final både i Svenska cupen och i SM och jag hoppas att vi får göra det fler gånger. 
 
Du har under de här åren gjort en fantastisk resa där du gått från allsvenskspelare till landslagsaktuell på 1,5 år? Vad har varit nycklarna till din framgång?
 Svårt att säga! Men förmodligen tack vare många tuffa träningar och matcher vilket man såklart utvecklas av. Jag har även fått mycket hjälp med fysen som även det gett resultat. Jag ser fram emot att fortsätta på det spåret.
 
Vilka tycker du är dina styrkor som handbollsspelare?
Skulle kanske säga att jag är rätt så kontringsstark och variationen i mina avslut.
 
Om vi blickar framåt, vad har du för mål för de närmsta två åren i Skuru?
Jag hoppas att vi som lag får spela om fler titlar. Personligt så vill jag bli bättre i alla delar! Känner att jag har mycket mer i mig som jag hoppas kommer fram under nästkommande säsonger. 
 
Vad ser du att du måste utveckla hos dig själv för att nå de målen?
Jag vill dels utveckla mig fysiskt, det går framåt men jag har en del kvar på den biten. Samt att bli säkrare i läget och fortsätta utveckla mitt försvarsspel. 
 
Den roligaste delen återstår av denna säsong. Ni har paus i serien nu under landslagsuppehållet, hur tar ni till vara på det för att spetsa formen inför säsongsavslutningen?
Vi satsar mycket på fysen nu inför kommande slutspel. Vi finslipar även på saker på handbollsplanen och försöker hitta varandra bättre både framåt och bakåt. 
 
Vad blir avgörande för att ni ska ta er så långt som möjligt när det väl blir dags för slutspel?
Det avgörande är nog att försöka hålla en hög och jämn nivå. Vi behöver helt enkelt få till många bra matcher under slutspelet för att kunna ta oss långt. Men det hoppas och tror jag att vi ska lösa. Det är även viktigt att alla håller oss friska och skadefria!
 
Tack och stort lycka till med resten av säsongen, Clara!
Tack så mycket!
 
Text: Joakim Lindgren
Foto: Anders Johnson