Efter att alla sex matcherna i SHE spelats klart i 22:a omgången på fredagskvällen, fastställdes kvartsfinalerna i damernas SM-slutspel. Kvartsfinalserierna kommer att spelas i bäst av tre matcher (och inte i bäst av fem som tidigare var beslutat). När slutspelet kommer igång under våren är inte ännu bestämt. Utvecklingen av Corona-viruset avgör.

H 65 Höör fick i egenskap av seriesegrare välja först. Skånelaget hade tabellåttan Kungälv och sjuan  BK Heid att välja på. Coachen Ola Månsson valde Kungälv.

Därefter var det tabelltvåan Skurus tur att välja motståndare och det blev sexan VästeråsIrsta.

Tränaren Mats Kardell hade följande kommentar:

–Det är bäst så på alla sätt. Det är ingen hemlighet av att vi har haft tämligen lätt för VästeråsIrsta såväl i seriespelet som i slutspel under de senaste åren. Dessutom är det rent geografiskt vår närmaste motståndare med kortaste resan. Därför var det inget svårt val för vår del.

Tabelltrean och regerande svenska mästaren Sävehof valde sedan Skara HF, som kom på femte plats i sluttabellen.

Lugi, som kom på fjärde plats, får därmed ta sig an BK Heid som slutade på sjunde plats.

Spännande kvarsfinalspel, där de första fyra lagen i sluttabellen börjar hemma, är att vänta under våren.   

Energilöst i betydelselös match mot Sävehof

Damernas högsta serie, SHE, spelåret 2019-20 avslutades alltså på fredagskvällen, då 22:a och sista omgången spelades inför tomma läktare.  H 65 Höör utklassade jumbolaget GT Söder och tog hem seriesegern. Skuru, som under hela vårsäsongen långtidsparkerat på andra platsen i tabellen behöll denna placering. Sävehof la beslag på bronset och Lugi blev fyra.

Om det var odramatiskt i toppskiktet, var det desto mer spännande kring slutspelsstrecket. Kungälv tog den åttonde och sista platsen genom att i slutskedet kvittera mot Skara. Skövde HF missade slutspelet genom att bara spela oavgjort mot Heid och kom därmed på nionde plats genom sämre målskillnad.

I Eriksdalshallen skulle Skuru försöka ta revansch på Sävehof för förlusten på bortaplan i höstas. Men det blev ingenting av detta. Partillelaget vann med de klara siffrorna 31-23 efter ledning 15-12 i halvtid.

Skuru inledde bäst och tog ledningen med 4-2 efter 8 min. spel. Sävehof gjorde sedan fyra mål i följd och vände på matchen, 4-6. Vid ställningen 7-7 tog gästerna ledningen med två bollar och släppte därefter aldrig sin ledning. I pausen visade tavlan 12-15.

I den andra halvleken var Sävehof det bästa laget och ökade efter hand sin ledning e fter stundtals bra spel. Skurus Wilma Schelin gjorde matchens sista mål och fastställde slutresultatet till 23-31.

I hemmalaget fanns det en spelare som hade en mycket lyckad afton och det var vänsterhänta kantspelaren Hannah Scheuer Larsson. Hon notades för tio nätkänningar och fick priset som lagets bästa spelare.

-Tidigare var mitt målrekord i Skurus damlag nio bollar. Nu blev det alltså tio och så många mål har jag inte gjort sedan jag var ungdomsspelare, sade en nöjd Hannah Scheuer Larsson.

I övrigt kan spelmotorn Alexandra Bjärrenholt och femmålsskytten Wilma Schelin framhållas. Evelina Eriksson och Rebecca Nilsson delade på målvaktsposten, en halvlek vardera.

Skuru saknade även i denna match flera av sina ordinarie spelare. Endast sex tjejer antecknade sig i målprotokollet.

-Jag är inte nöjd med vårt spel denna gång. Laget saknade den rätta energin och underpresterade. Men förlusten betyder ingenting för förutsättningen för SM-slutspelet, även om vi får möta Sävehof igen i en tänkbar semifinalserie, sade coachen Mats Kardell.    

Detta var för övrigt den femte raka förlusten för Skuru mot Sävehof. Tre kom i SM-finalerna förra våren och två nu i spelårets seriespel.

-Jag tycker vi trots allt gjorde en bra insats nu med det lag som vi ställde upp med mot Sävehof med fyra landslagsspelare, sade Jennie Linnéll.  

I det mera rutinerade Sävehof, som under säsongen spelat i Europacupen, fick Linnea Pettersson priset som laget främsta spelare, i hård konkurrens av målvakten Sofie Börjesson. Sofie svarade för många fina räddningar och antecknade sig två gånger i målprotokollet med bollar över hela plan in i hemmalagets tomma kasse. Ida Staxen Lagerbon blev bästa målskytt med sju fullträffar.

Fakta:

Matchbild: 2-0, 4-2, 4-6, 7-7, 7-9, 11-10-12, (12-15), 15-18, 15-21, 19-23, 21-29, 23-31.

Skurus målskyttar: Hannah Scheuer Larsson 10 (2), Wilma Schelin 5, Alexandra Bjärrenholt 3 (1), Ellen Voutilainen 2, Jackie Morena 2, Ronja Vesterlund.

Främsta målskyttar i Sävehof: Ida Staxen Lagerbon 7 (3), Nina Dano 4.

Domare: Emil Blanck och Martin Strand.

Utvisningar: Skuru: 1 x 2 min, Sävehof: 3 x 2 min.

Publik: 1.

Text: Janne Wigren
Foto: Anders Johnson
Video: Jonas Johansson