Det blir ingen SM-final för Skurus damlag denna vårsäsong. Fredagskvällens semifinal 4:5 förlorades nämligen i Nacka Bollhall mot IK Sävehof med de klara siffrorna 22-37 (12-18) . Därmed är Partille-laget klart för final mot H 65 Höör, medan Skuru har spelat klart spelåret 2022-23 och kan ta en välbehövlig semester några veckor.

Det var en måstematch för hemmalaget för att kunna få till en femte och avgörande fight på bortaplan på måndag. Visserligen tog Skuru ledningen i början med 2-1 genom mål av Ellen Voutilainen och Alexandra Bjärrenholt efter knappa fyra minuters spel. Men det var enda gången under matchen som laget hade målövertaget. Därefter var det den regerande svenska mästarens kväll.

Skuru hängde dock med i målprotokollet under den första kvarten, då tavlan visade 5-7, men gästerna var i förarsätet och ökade efter hand sin ledning. 11-7 blev 18-13 innan halvtidssignalen ljöd.

I första halvlek fanns det en spelare som verkligen kan framhållas och det var Sävehofs H6:a Ida Sembe. 20-åringen svarade för sju fullträffar och bidrog starkt till sitt lags klara ledning. Alexandra Bjärrenholt var då näst bästa målskytt på plan med fem nätkänningar, varav tre via straffkast. Matchens båda målvakter, Skurus Josephine Nordström och Sävehofs Johanna Bundsen, hade då nått 35 respektive 38 i räddningsprocent.

I de tre tidigare matcherna i semifinalserien hade det lag, som ledde i pausen, sedan förlorat. Skulle Skuru kunna vända på fighten … ?

Men i den andra halvleken var det bara ett lag som gick att känna igen från de tre första matcherna i den jämna semifinalserien. Hemmalaget gjorde endast ett mål under den första tiominutersperioden. Ställningen var då 14-22 och matchen körd för hemmalagets del.

Sävehof fortsatte att spela fin handboll och sprang bland annat ut hemmalaget, samtidigt som Johanna Bundsen svarade för många fina räddningar. Målen trillade in med jämna mellanrum i Skurus bur och vid full tid lyste 22-37 med stora siffror på anslagstavlan.

Skuru kom inte alls upp i den klass som laget visade i de tre tidigare matcherna i semin. Två spelare kan dock framhållas i denna fight; sex-metersspelarna Malin Berndal och Elizabeth Collado, vilka gjorde fyra respektive tre mål. Alexandra Bjärrenholt utsågs till matchens lirare i hemmalaget.

Skurus coach och huvudtränare Magnus Oscarsson Söder hade följande kommentar efter den stora förlusten:

– Sävehof var det klart bästa laget i denna match. Vi orkade tyvärr inte sätta emot deras framfart på plan. Så länge vi hängde med tycker jag, att vårt försvarsspel fungerade bra men vi gjorde ju inga mål framåt.

– Vi hade en tunn trupp när säsongen inleddes med många unga spelare. De har gjort bra ifrån sig under hela tävlingssäsongen. Och mera kan man inte förvänta sig av dessa spelare. Vi har ju gått till semifinal såväl i SM-slutspelet som tidigare i ATG Svenska Cupen, blivit utslagna av favorittippade Sävehof. Det är inte så mycket att säga om, tillade Magnus.

Skurus spelare ställde sig framför sina supporters på läktaren efter matchen, applåderade dem som tack för mycket gott stöd under hela spelåret. De träffas ju igen till hösten …

Sävehof visade i denna match sin klass med en handboll som gjort laget så framgångsrikt i serien, Svenska Cupen och nu hittills i SM-slutspelet. Laget hade elva målskyttar i fredagskvällens match med snabbt anfalls- och bra försvarsspel samt utmärkta keepern Johanna Bundsen (matchens lirare). Då är det inte så lätt at besegra Partille-laget.

– Vi gjorde nu vår bästa match under hela säsongen, sade en mycket nöjd Jesper Östlund, huvudtränare i Sävehof.

 

Fakta:

Matchbild: 0-1, 2-1, 4-5, 6-8, 8-12, 11-16, (13-18), 14-22, 16-29, 19-35, 22-37.

Skurs målskyttar: Alexandra Bjärrenholt 6 (3), Malin Berndal 4, Rikke Nielsen 3, Elizabeth Collado 3, Ellen Voutilainen 2, Kaja Stojilkovic 2, Jennifer Johansson 1, Felicia Palm Robertsson 1.

Sävehofs målskyttar: Ida Sembe 8, Frida Rosell 5 (2), Johanna Forsberg 4, Nina Koppang 3, Elin Ernelind 3, Laura Jensen 3, Thea Blomst 3, Maj Kragballe Nielsen 2, Carmen Martin 2, Emma Mihailovic 2, Thea Kylberg 2.

Matchens lirare: Alexandra Bjärrenholt (Skuru), mv Johanna Bundsen (Sävehof).

Domare: Alice Watson och Line Welin.

Utvisningar: Skuru: – , Sävehof: 3 x 2 min.

Publik: 303.

IK Sävehof till SM-final med 3-1 i matcher.

Text: Jan Wigren
Foto: Joakim Lindgren