I lördagens hemmamatch i division 1 norra var det dags för Nacka HK att möta VästeråsIrsta HK. Nacka, som till stor del består av unga lovande spelare som den här hösten gör sina första riktiga seniorsäsonger, har haft en trevande inledning men för varje match tar spelarna stora kliv i sin utveckling vilket är oerhört glädjande att se. VästeråsIrsta, ett topplag som kom till Nacka utan förlust i årets serie, fick känna av hemmalagets vilja, entusiasm och kontringsspel. VästeråsIrsta hittade inget motmedel och deras första förlust var ett faktum.

Att Nackatjejerna bestämt sig för att följa upp förra veckans starka insats, som förvisso slutade i förlust, med mer skärpa och ännu bättre spel visade sig redan i starten. Japanen signerad Alva Ohlson/Tova Almqvist satte tonen och det var 1-0 till Nacka. De första tio minuterna bytte lagen mål med varandra med VästeråsIrsta hela tiden i förarsätet, men Nacka replikerade snabbt. Två snabba kontringsmål av Alva Ohlson inom loppet av 30 sekunder förändrade matchbilden och Nacka HK tog över taktpinnen de kommande tio minuterna. Även om VästeråsIrsta knaprade in på försprånget sista tredjedelen av halvleken, var det ändå hemmaledning i paus.

Den andra halvleken symboliserades av ett Nacka HK som drog ifrån med 2-3 mål. Ett avstånd som VästeråsIrsta långsamt jobbade ikapp för att Nacka HK därefter återigen skulle dra ifrån.  Hemmalagets försvarsspel, starka målvaktsspel, genom Moa Björk, kombinerat med snabbt tryck i fas 1 och 2 gjorde att VästeråsIrsta aldrig riktigt kom ikapp och förbi. Detta trots fint M6-spel av både Vilma Hoveklint och Elvira Olers som hela tiden krävde uppvaktning av hemmaförsvaret.

Carolina Ingessons comeback i den grönvita tröjan var glädjande och hon visade att såväl Nacka som Skuru kommer att få stor nytta av den rutinerade vänstersexan som i den här matchen även visade kvalitér från niometerspositionen när hon med lugn och metodik tog ansvar bland annat när VästeråsIrsta valde att punktmarkera Tova Almqvist.

Sammanfattningsvis kan man konstatera att Nacka HK, som har haft problem med tekniska fel i säsongsinledningen, den här matchen visade på ett större lugn och stundtals moget spel med rätt val i situationer där laget bearbetade sitt spel innan man valde avslutningsläge.  De tekniska felen var fortfarande för många totalt sett, men fortsätter laget i samma stil kommer dessa snart vara nere på en acceptabel nivå. På slutet jagade VästeråsIrsta en kvittering men Nacka lyckades hålla undan och glädjen var stor i hemmalaget när slutsignalen ljöd.

Matchens Lirare: Alva Ohlson

Text: Eva Westphal
Foto: Joakim Lindgren