Elin Hansson

För första gången ska VM i handboll för damer avgöras i Sverige, som arrangerar mästerskapet tillsammans med grannländerna Norge och Danmark. Och det blir ett VM med mycket Skuruinslag i den svenska truppen. Inte mindre än 6 spelare och två ledare har förflutet, eller är verksamma, i Skuru IK! 

Skurus webbredaktion har tagit tempen på två av dessa, kantspelarna Elin Hansson och Nathalie Hagman, som förväntas få stort ansvar och mycket speltid under VM.

– Jag tror att vi har goda chanser att komma långt i mästerskapet. Vi har ett bra lag samtidigt som vi har fått en lottning som jag tror kommer att passa oss bra, säger Elin Hansson.

– Dock gäller det som alltid att vi gör jobbet i varje match, poängterar Elin.

Elin Hansson är en riktigt Skuruprofil och var klubben trogen från nybörjaråldern fram till att hon tog steget ut till proffslivet 2022. Efter en inledande sejour i Rumänien representerar hon idag danska Horsens HK. Elin var en av de tongivande spelarna succésäsongen 2020–2021 då Skuru vann trippeln, det vill säga seriespelet, SM-guldet och Svenska Cupen. När detta skrivs har den numera meriterade landslagsspelaren hunnit delta i fyra mästerskap, spelat 50 landskamper och gjort 150 mål.

Kan gå långt i VM

Och självförtroende är på topp inför det kommande mästerskapet.

– Jag hoppas kunna göra ett bra mästerskap och bidra till laget på bästa sätt, säger Elin, som tillsammans med Sävehofs Olivia Mellegård bildar en stark duo på vänster 6-positionen.

Ännu mer meriterad är en av landslagets veteraner, Nathalie Hagman, som spelade i Skuru under säsongerna 2007–2011 och blev både vinnare i flick-SM och juniormästare under dessa år. Dessutom blev hon skyttedrottning i högsta serien 2010–2011.

Numera är Nathalie proffs i Rumänska SCM Râmnicu Vâlcea. Hon har hunnit spela hela 205 landskamper och nätat 744 gånger! Tolv mästerskap har hon deltagit i. Än så länge…

– Vi har bra förutsättningar för att gå långt i detta VM! Jag siktar på att komma till Herning i Danmark där semifinalerna kommer att avgöras, säger en hoppfull Nathalie Hagman.

– Jag har höga förväntningar på både mig själv och laget och tror det kan bli ett riktigt bra mästerskap.

Nathalie Hagman
Nathalie Hagman jublar efter ett av sina mål mot Norge i senaste EM 2022 i Ljubljana. Blir det medalj för Nathalie och hennes landslagskompisar i VM? Foto: BILDBYRÅN

Håller koll på Skuru

Det har varit en hektisk höst för Elin Hansson och Nathalie Hagman med proffsspel i sina respektive klubbar, spel i olika europacuper samt förberedelserna inför VM. Men det hindrar inte tjejerna från att följa sina forna lagkamrater i Skuru.

– Självklart följer jag Skuru! Eftersom det är många kvar i laget som jag själv har spelat med tycker jag att det är roligt att följa dem, berättar Elin.

– Samma här, fortsätter Nathalie. Jag försöker se matcherna när jag hinner.

Elin och Nathalie är inte de enda Skuruinslagen under VM. I blågult spelar även:

  • Daniela De Jong (Râmnicu Vâlcea), niometersspelare, spelade i Skuru 2013–2022, “trippeln” med Skuru 2021, 17 landskamper/22 mål
  • Mathilda Lundström (Silkeborg-Voel KFUM), högersexa, spelade i Skuru 2016–2020, 65 landskamper/89 mål
  • Evelina Eriksson (CSM Bukarest), målvakt, spelade i Skuru 2018–2020, 17 landskamper/1 mål
  • Clara Petersson Bergsten (Skuru IK), högersexa, spelar i Skuru sedan 2021, 5 landskamper/5 mål. Inkallad till truppen tills Mathilda Lundström är spelklar igen efter sin lindriga skada.

Förutom dessa spelare är målvaktstränaren Thomas Forsberg och match- och lagläkaren Örjan Johannesson med i VM-truppen. Båda med pågående uppdrag i Skuru IK!

Bildtext toppbild: Elin Hansson laddar för VM! Här i en träningsmatch mot Tyskland inför VM 2023. Foto: Christoffer Borg Mattisson / BILDBYRÅN