Alexandra Bjärrenholt

Skurus idag mest erfarna och etablerade spelare, Alexandra Bjärrenholt, förlänger sitt avtal med Skuru IK en lång tid framöver. Det nya avtalet sträcker sig initialt i två år med option på förlängning årsvis efter det.

– Det känns såklart jätteroligt att klubben tror så mycket på mig och att vi har kunnat komma överens på ett bra sätt. Jag vill fortsätta att satsa i Skuru under hela min elitkarriär, säger en glad och nöjd Alexandra Bjärrenholt.

Alexandra har hunnit bli 30 år men ser inte slutet på sin karriär än på flera år.

– Vi utvecklar vårt spel på ett sätt jag tycker är kul och där jag hela tiden får nya utmaningar, fortsätter att utvecklas och känner förtroende från omgivningen. Den delen tillsammans med att sammanhållningen i laget är så bra gör att jag trivs så bra i Skuru och vill fortsätta att satsa, fortsätter Alexandra.

– Dessutom känner jag en stor tillit till klubben som helhet och de personer som är anställda eller jobbar ideellt inom föreningen.

Slog igenom i Skuru

Alexandra Bjärrenholt kom till Skuru 2016 via moderklubben Rimbo HK och VästeråsIrsta. Redan den första säsongen i Skuru blev succéartad då Alex slog igenom på allvar. Hon vann skytteligan och vann MEP (Most effective player). A-landslagsdebuten lät inte vänta på sig utan skedde säsongen efter. 

Sedan debuten i den grönvita tröjan har Alex haft en nyckelroll i Skurus A-lag och inkasserat framgångar såsom SM-guld 2021, guld i Svenska Cupen 2022 och seriesegrar 2019 och 2021. Lägg därtill en mängd andra meriter (se nedan fakta). 

Alexandra Bjärrenholt 2017
Alexandra slog igenom i Skuru säsongen 2016/17. Här i full satsning i SM-semifinalen mot Sävehof i Eriksdalshallen i maj 2017. Foto: BILDBYRÅN

Vad tror du om möjligheterna för Skuru den här säsongen i Handbollsligan?

– Det ser såklart oerhört spännande ut. Vi har startat på ett bra sätt och även om vi inte kanske fått fullträff varje match så plockar vi ändå våra poäng. Det kollektiva spelet är vår styrka och med bra spelare på alla positioner är det alltid någon som kan kliva fram och leverera i matcherna beroende på vad som krävs mot vilket motstånd, den styrkan kommer vi att ha nytta av hela säsongen, säger Alexandra.

– Vi vill vara med och slåss om SM-guldet i år igen!

”Just nu njuter jag bara av att få spela, och med det nya kontraktet
kommer jag att få göra det ett bra tag framöver”

Många undrar varför du som dominerar mycket i Handbollsligan inte är med i landslaget. Hur ser du själv på det?

ؘ– Det hade såklart varit otroligt roligt att bli uttagen igen i landslaget, men handboll kan spelas på många olika sätt och det som kanske är mina största styrkor i Skuru ses troligtvis inte som lika viktiga i ett landslag. Så självklart är det tråkigt att inte få chansen, men då får jag bara vara ännu gladare över att få spela så bra och rolig handboll som möjligt i Skuru, säger ”Alex” ödmjukt.

Finns mer att utveckla

Du är 30 år idag och fortfarande sugen på att utvecklas som spelare. Vad kan du förbättra, tycker du?

– Det är framför allt tajmingen i man-man dueller i försvarsspelet och hitta fler skottlägen framåt, berättar Alexandra.

Och var har du dina starkaste sidor?

– Samarbetet med mina medspelare, säger Skurus spelmotor bestämt.

Den dagen karriären tar slut, kan du se dig själv i en annan roll inom handbollen?

– Svårt att säga, handbollen är en så stor del av livet nu och jag tycker det är så kul att spela att det är svårt att se hur det kan bli längre fram i livet. Just nu njuter jag bara av att få spela, och med det nya kontraktet kommer jag att få göra det ett bra tag framöver också, avslutar Alexandra.

Sätter alltid laget först

Skurus tränare Magnus Oscarsson Söder är såklart tacksam för att ha Alexandra kvar i truppen de kommande säsongerna. 

– Det går inte annat än att beundra denna otroliga idrottskvinna och att vi får dra nytta av hennes kunskap ytterligare är vi mycket glada över, säger Magnus.

Magnus fortsätter:

– Jag har sett många drivna spelare under mina år som tränare men ytterst få når Alex nivå av engagemang och offervilja. Hon vill ständigt utveckla sig själv och laget. Aldrig bekväm, aldrig nöjd, alltid mot nya mål men samtidigt med en obeveklig tro på lagets förmåga här och nu. Alex sätter alltid laget först och är alltid först att lyfta andras prestationer.

– Jag ser verkligen fram emot att få fortsätta samarbeta med Alex, som alltid utmanar, peppar och stöttar mig med kloka och nyanserade tankar och idéer, fortsätter Magnus.

Helgi Magnusson, sportslig ansvarig i Skurus damelitkommitté, är också mycket nöjd att Alexandra fortsätter sin satsning.

– Alex är inte bara en enastående spelare utan även en stor förebild för våra unga talanger. Att hon nu har förlängt sitt kontrakt med oss en bra tid framöver är en tydlig indikation på hennes passion och engagemang för klubben. Med Alexandras energi och professionalism kommer vi att fortsätta utveckla både laget och klubben, säger Helgi.

Alexandra Bjärrenholt
Alexandra Bjärrenholt har förlängt sitt avtal med Skuru karriären ut. Foto: Anders Johnson

Fakta om Alexandra:

Familj: Sambo med Johan Runesson

Bor: Frihamra Gård, ca fem mil nordost om Stockholm

Sysselsättning: Islandshästtränare

Utbildning: Kandidatexamen från Handelshögskolan i Stockholm med inriktning redovisning och finans

Klubbar: Rimbo 1999–2011, Västerås Irsta 2011–2016, Skuru IK 2016–

Spelarmeriter: SM-guld 2021, Guld i Svenska Cupen 2022, seriesegrar 2019 och 2021, 11 A-landskamper, All star team som Bästa högernia SHE 2017/18, 2018/19, 2020/21 och 2021/22, All star team som Bästa mittnia SHE 2022/23, MVP SHE 2021/22 och 2022/23, Skytteligaseger i SHE 2016/17 och 2021/22, 1a i assistligan SHE 2018/19, 2019/20,  2021/22 och 2022/23 och Årets MEP i SHE 2016/17 och 2021/22.

Fem snabba:

Bästa spelare du spelat med? Angelica Wallén (som spelade i Skuru säsongen 2016/17)

Bästa spelare du spelat emot? Nora Mörk (superstjärna i norska landslaget)

Spelare du såg upp till som liten? Fanns många förebilder i Rimbo HK:s herrlag som inspirerat både spel och tanke bakom mitt handbollsspel

En match du aldrig kommer att glömma? Semifinalen i Svenska Cupen 2021/22 när vi slog ut Sävehof efter shoot outs

Nyårslöfte inför 2024? Dricka mindre Coca Cola

Foto toppbild: Joakim Lindgren