Skuru IK Handboll väljer att flytta upp Tova Almqvist från Nacka HK till A-truppen. Klubben är överens med högernian om ett kontrakt som sträcker sig över säsongen 2024/25. “Senaste årets stora utveckling har nu lett till en plats i A-truppen. Tova har hög kvalité på allt hon gör och därför är hon nu på en nivå där hon kan tillföra kvalitéer i vårt damlag.”, säger huvudtränare Magnus Oscarsson Söder.

Almqvist, som har Skuru IK som moderklubb, har en seniorsäsong bakom sig med spel i Nacka HK i Div. 1 Norra. Där visade hon sin talang och var en av lagets mest tongivande spelare med bland annat 70 mål på 17 matcher under säsongen 2022/23. Hon var även med och tog hem silvret i F18-klassen i USM under våren i Uppsala. A-lagsdebuten kom under våren i kvartsfinal 4 mot VästeråsIrsta HF inför 340 åskådare hemma i Nacka Bollhall.

– Tova är en härlig person med en uppoffrande spelstil och som alltid sätter laget först så vi är glada att få ha henne med i truppen, fortsätter Magnus Oscarsson Söder.

För Tova är detta något hon drömt om sedan hon var liten och hon ser fram emot att fortsätta sin utveckling under ledning av Magnus Oscarsson Söder och Oliver Ischt.

Du har gjort resan från bollskolan hela vägen upp i A-laget, hur känns det?
Det känns otroligt kul och att spela i A-laget är något jag alltid drömt om. Kommer ihåg när jag fick springa in med damerna när jag var liten och att nu får vara en del av det känns helt overkligt och extremt roligt!

Har det har varit ett mål för dig att gå hela vägen?
Eftersom jag har spelat i Skuru hela mitt liv så har det alltid varit en dröm att få spela i A-laget, det har varit något jag strävat efter sedan jag var liten.

Vilka fördelar ser du med att ha tagit vägen via Nacka HK upp i A-laget?
För mig, som har tagit vägen via Nacka, har de gett mig bra grund för den tuffa och roliga träningsmiljön i A-laget. Eftersom det finns ett bra samarbete mellan lagen och spelen i Nacka efterliknar A-lagets har de gett mig en bra förståelse kring hur A-lagrets spel är uppbyggda.

Hur skulle du beskriva dig själv som spelare?
Jag är en snabb och explosiv spelare där mina främsta styrkor ligger i mitt genombrottsspel. Jag har en bra inställning och kommer alltid ge allt i varje situation och strävar hela tiden efter att fortsätta utvecklas.

Du har tränat med, och fick göra debut för, A-laget redan i våras, hur har första tiden i truppen varit?
Det har varit en otroligt rolig och spännande upplevelse. Det har varit jättekul att få börja lära känna alla härliga tjejer i laget. Det har även varit extremt lärorikt att få ta del av en sådan bra träningsmiljö och elitverksamhet.

Vad ser du mest fram emot med den här säsongen?
Det finns många saker jag ser fram emot in för den här säsongen. Men det jag främst ser fram emot är att få träna i en miljö som kommer göra att jag kommer fortsätta utvecklas som spelare för att kunna behärska elithandbollen bättre och bättre. Jag ser även fram emot att få lära känna alla tjejer i laget ännu bättre.

Text: Joakim Lindgren
Foto: Joakim Lindgren