SM-final: Det blir en fjärde match

SM-final: Det blir en fjärde match

Det blir en fjärde match i SM-finalserien mellan Skuru och Höörs HK. Måndagskvällens drabbning i Eriksdalshallen i match 3:5 vanns nämligen av skånskorna med 30-28 efter 17-16 i halvtid. Skuru leder därmed med 2-1 i matcher inför tisdagens (25/5) möte i Eriksdalshallen.

Gästerna inledde bäst och tog ledningen med 3-1, 6-2, 8-6 och 10-7, innan Skuru kom igång. Efter 20 minuters spel hade hemmalaget gått i kapp, 11-11, sedan H 65 fått en dubbelutvisning. Det grönvita laget tog också ledningen med 13-11 efter mål av Elin Hansson och Cornelia Dahlström. Vid ställningen 16-14 gjorde sedan H 65 tre mål i följd och fastställde halvtidsresultatet till 16-17.

I första halvleken hade lagen turades om att vara i ledning och man kunde förvänta sig en mycket jämn och spännande fortsättning på finalmatchen. Och så blev det också.

Vid ställningen 21-21 ändrades siffrorna till 21-23. Därefter hade hemmalaget en mycket bra period och gjorde fyra mål i följd genom Ellen Voutilainen, Alexandra Bjärrenholt, Wilma Schelin och Vilma Matthijs Holmberg, 25-23.

När tio minuter återstod av matchen gjorde H 65:s coach Ola Lindgren en mycket lyckad time out. Skånskornas gjorde fyra mål på raken och vända på matchen, 25-28. Därefter kom aldrig Skuru i kapp i målprotokollet. Dryga minuten före slutsignalen knappade Elin Hansson in till 28-29. Slutresultatet 28-20 fixade sedan Emma Lindqvist och tiden rann ut för Skuru.

Skurus coach Magnus Oscarsson Söder hade följande kommentar:

-Vi visste att det skulle bli en jämn match igen. Surt att förlora. Jag är nöjd med att vi gjorde 28 mål framåt men vårt försvarsspel kunde ha varit mycket bättre. Det defensiva spelet måste vi få till i tisdagen match. Vi tränar inte under dagen utan tittar på video och ser vad vi kan förändra i spelet.

I Skuru kan ett extra plus ges till Wilma Schelin som gjorde Skurus tre första mål och blev femmålsskytt.

-Ja, jag hade en mycket lyckad inledning på matchen men sedan blev det svårare att hitta rätt med avsluten, sade Wilma.

Den andra Vilman i laget, med efternamnet Matthijs Holmberg, var som vanligt svårstoppad på linjen för motståndaren. Hon antecknade sig fyra ggr i målprotokollet samt fixade straffkast och utvisningar.

-Jag tycker om när det är tufft i min position. Tråkigt att vi inte kunde vinna matchen men nu satsar vi allt på ta SM-guldet i morgon, tisdag, sade Vilma Matthijs Holmberg.

Elin Hansson blev lagets främsta målskytt med sex fullträffar. Hon var även bra bakåt.

Målvakten Rebecca Nilsson (med 27 i räddningsprocent) utsågs till matchens lirare i hemmalaget.

H 65:s coach Ola Månsson var givetvis nöjd med segern.

-Det blir säkerligen en jämn match i morgon också. Vi har 13 spelar med oss och det är det antal som vi har hela och krya i truppen just nu. Vi övernattar i Södertälje och tränar inte i morgon utan tittar på video. Den time out som jag tog i andra halvleken och blev så lyckad var egentligen ingen taktisk grej. Det var snarare för att mina spelare skulle få vila en kort stund, sade Ola med ett leende.

Bästa spelare i segrarlaget var åttamålskytten Isabelle Andersson (matchens lirare), Viktoria Larsson och Emma Lindqvist.. 

Fakta:

Målgörare, Skuru: Elin Hansson 6, Wilma Schelin 5, Vilma Matthijs Holmberg 4, Malin Berndal 4, Alexandra Bjärrenholt 4 (2), Ellen Voutilainen 3, Cornelia Dahlström 2.

Målgörare, H 65 Höör: Isabelle Andersson 8 (2), Victoria Larsson 5, Malin Sandberg 4, Emma Lindqvist 4, Evelina Källhage 4 (1), Michaela Fransson 2, Alma Skretting 1, Linnea Pripp 1, Binto Linnér 1.

Matchens lirare: Rebecca Nilsson (Skuru,), Isabelle Andersson (H 65),

Utmärkta domare var Sveriges första par och OS-domare i sommar, Mirza Kurtagic och Mattias Wetterwik.

Utvisningar, Skuru: 2 x 2 min, H 65: 4 x 2 min.

Publik: 1

Finalmatch 4:5 tisdag 25/5 kl. 18.10 i Eriksdalshallen.

Text: Janne Wigren
Foto: Anders Johnson