SM-final 2: Sävehof kvitterade till 1-1

SM-final 2: Sävehof kvitterade till 1-1

Efter Skurus vinst i Partille i början av veckan blev det på fredagskvällen (20/5) förlust för Nackas stolthet i Eriksdalshallen i returen med 30-34 inför hela 1 289 åskådare. 

Det var en mindre lyckad första halvlek som förstörde det för Skuru. Sävehof ledde med 19-10 i halvtid och kunde till slut vinna med fyra bollar. Därmed står det 1-1 i matchetr i bäst av fem.

Matchen inleddes med att Årets spelare Jamina Roberts och förmodligen hennes största konkurrent om titeln, Alexandra Bjärrenholt, höll ett vakande öga på varandra i försvarsposition. Det lyckades för Jamina och även framåt för henne, där hon slet sig loss några gånger och fick till fina avslut. Sävehofsstjärnan gjorde sex mål under de första 18 spelminuterna, medan ”Alex” gick mållös.

Skuru skaffade sig en ledning på 3-2 efter knappa fyra minuters spel genom mål av Elin Hansson och det var enda gången under matchen som hemmalaget var i målövertag. Sävehof gick i kapp och drog ifrån till 9-4 och då hade 12 minuter spelats.

Spelet fortsatte att gå trögt för Skuru anfallsmässigt, medan gästerna hade bättre flyt. Via 15-7 ökade Sävehof sin ledning till 18-8. Innan paussignalen hade siffrorna ändrats till 19-10.

Det var länge sedan som Skuru låg under i halvtid med nio bollar. Det var inte mycket som hade fungerat under de 30 spelminuterna. Laget hade så långt endast fyra målskyttar. Alexandra Bjärrenholt och Vilma Matthijs Holmberg, vilka brukar svara för flera nätkänningar i matcherna, var mållösa.

Det var många supporters som i halvtid verkligen undrade hur det kunde bli så här. De hoppades på förändring i spelet i den andra halvleken och det blev det också. Plötsligt böjade det fungera såväl bakåt son framåt för Skuru. Alexandra Bjärrenholt och Vilma Matthijs Holmberg antecknade sig i målprotokollet och Elin Hansson började ösa in bollar i motståndarens bur. Mellan elfte och sjuttonde minuten gjorde laget sju raka mål och plötsligt visade tavlan 24-25.

Sävehof upptäckte faran och genom två mål av Thea Blomst var gästernas ledning tre bollar upp och tavlan visade 24-27. Partillelaget behöll sedan sin ledning och kunde till slut vinna med fyra mål. Elin Hansson fastställde slutresultatet till 30-34.

Det var egentligen en märklig match. Sävehof gjorde en suverän första halvlek och Skuru svarade för en berömlig upphämtning efter pausen, vann andra halvleken med fem bollar.

Lilla julafton denna fredagskväll hade Elin Hansson, som noterades för hela 14 mål (varav tre på straffar).

-Detta var absolut rekord för min del på denna nivå. Tråkigt bara att vi gick ner oss så mycket i den första halvleken. Nu får vi kriga ordentligt på måndag i Partille för att kunna vinna den matchen, sade landslagsspelaren Elin.

Om vi glömmer den första halvleken, får vi sedan ge ett extra plus, förutom Elin Hansson, till Daniela de Jong och Vilma Matthijs Holmberg. Josephine Nordström vaktade målet större delen av speltiden och hon har gjort bättre matcher under säsongen. Hon ersattes några minuter av andra halvlekens inledning av Ellen Dahlström (född 2003).

Det var en mycket besviken Skuru-coach Magnus Oscarsson Söder efter slutsignalen: 

-Jag vet inte vad våra spelare sysslade med i den första halvleken. Det var ingenting som fungerade då och de gjorde inte alls det som vi hade kommit överens om inför matchen. Som tur var blev det bättre spel efter pausen och det var vi skyldiga den stora publiken, som hade kommit till hallen för att heja på oss, sade Magnus.

Nu gäller det att ta nya tag på måndag kväll i match tre i finalserien. Skuru brukar ju spela bra i bortamatcherna i Partille, så …

Sävehof var ute efter revansch efter förlusten i den första matchen och det lyckades ju laget med nu. Spelet fungerade betydligt bättre denna gång. Framför allt bakåt. Bäst i laget var kantspelaren Trine Wacker Mortensen, som svarade för tio fullträffar. Hon kommer dock att lämna klubben efter säsongen och flytta tillbaka till Danmark. Bra var också de båda sex målsskyttarna, nämnda Jamina Roberts samt Laura Jensen.

Fakta

Matchbild: 1-1, 3-2, 4-4, 4-9, 6-13, 8-18, (10-19), 14-20, 16-22, 17-25, 24-25, 26-28, 28-33, 30-34.

Målskyttar, Skuru: Elin Hansson 14 (3). Daniela De Jong 6, Vilma Matthijs Holmberg 4, Clara Petterson Bergsten 3, Alexandra Bjärrenholt 2, Ellen Voutilainen 1.

Målskyttar, Sävehof: Trine Wacker Mortensen 10, Jamina Roberts 6, Laura Jensen 6, Frida Högaard-Nielsen 4, Anna Tolstrup- Petersen 3, Stella Huselius 2, Thea Blomst 2, Ida Sembe 1.

Matchens lirare: Daniela De Jong (Skuru), Jamina Roberts (Sävehof).

Matchens prestation: Elin Hansson (Skuru), Trine Wacker Mortensen (Sävehof).

Domare; Johan Gedda och Joakim Lindbratt.

Utvisningar: 2 x 2 minuter för vardera laget.

Publik: 1 289.

Ställningen är 1-1 i matcher.

Nästa match: måndag 23/5 kl.19.10 i Partille Arena. Final 4 spelas i Eriksdalshallen onsdagen den 25 maj kl 18.10.