Idrottsklivet Fisksätra

Sedan april 2024 har Skuru Handboll varit en del av Idrottsklivet och har nu under säsongsstarten också startat handbollsverksamhet i Fisksätra.

Idrottsklivet är ett projekt som leds av RF (Riksidrottsförbundet) och möjliggörs via medel från regeringen. Med målsättning om att stärka idrottsrörelsen närvaro i utsatta områden och skapa en meningsfull fritid för fler barn och unga.

Skuru handboll har genom dessa medel fått möjlighet att starta upp handbollsverksamhet i Fisksätra, en del av Nacka som idag inte har så många medlemmar i Skuru Handboll. Än så länge…

Idrottsklivet Fisksätra
Foto: Emelie Lundin

– Idag bedrivs vår verksamhet i Nacka med störst deltagande på Sicklahalvön och Boo. Vi vill nu bedriva verksamhet också i Fisksätra eftersom vi ser att de barnen idag inte är en del av vår verksamhet, säger Emelie Lundin, som är ansvarig för projektet.

Emelie fortsätter:

– Det är en fantastisk möjlighet vi får att låta fler barn upptäcka handbollen och den glädje den kan bidra med. Vi är än så länge bara i startgroparna. Men redan nu är responsen från barnen över förväntan positiv.

Fler ska upptäcka handbollen

Projektet kommer drivas i två spår. Det ena spåret i samverkan med Viktor Rydbergs skola i Fisksätra, där barnen på lågstadiet kommer att erbjudas handboll på fritids. Och det andra spåret tillsammans med Fisksätra IF, där det kommer startas upp en handbollsverksamhet på eftermiddagar.

– Tanken är att på ett enkelt sätt erbjuda barnen handbollsträningar. Vi startar smått så får vi se hur stora vi kan bli här ute. Hittills har vi haft två pröva-på-tillfällen och båda tillfällena har lockat nästan 70 barn i olika åldrar. Så det är jättekul, berättar Emelie.

Målet är i första hand att få fler barn till att upptäcka handbollen, men på lång sikt hoppas vi få i gång en barnverksamhet i området, som går parallellt med verksamheten i de andra hallarna.

Idrottsklivet Fisksätra
Foto: Emelie Lundin

Fisksätra – en plats med potential

– På sikt vill vi bygga upp en stadigvarande verksamhet där vi syns och verkar över tid, där föräldrar och lokalsamhället vet att vi bedriver en återkommande verksamhet som är stimulerande och positiv. I förlängningen vill vi sen att dessa grupper integreras i vår ordinarie verksamhet med övriga handbollsgrupper, då vi hoppas att barnen och föräldrarna fått ett stort intresse av handboll och vår verksamhet, säger Emelie.

– Vi inom Skuru Handboll vill förstås bredda vår ungdomsverksamhet och på köpet får vi möjlighet till möten och integration mellan olika kulturer.

Det krävs många ledare för att ro det här projektet i land, och en av dom är Allan Abdullah, som säger så här om varför han valt att engagera sig.

– Jag valde att engagera mig i handbollen i Fisksätra för att jag tror på idrottens kraft att förena och stärka gemenskapen. Fisksätra är en plats med mycket potential. Genom att stödja handbollen hoppas jag bidra till att skapa en positiv och inkluderande miljö för barn och ungdomar. Det är fantastiskt att se hur sporten kan inspirera och ge människor en känsla av tillhörighet och syfte, berättar Allan.

Foto toppbild: Bildbyrån