Skurus damlag har genomfört en gedigen utvärdering av den föregående säsongen som nu ligger till grund för några förbättringar i och kring laget. Den här artikeln beskriver hur vi gick tillväga.
Jan Lindén, kommunikationsansvarig i styrelsen, utsågs till att genomföra utvärderingen då han i sin roll inte hade någon närmare anknytning till laget förutom som skribent.
– Vi utgick helt enkelt från den utvärderingsenkät som Svensk Elithandboll (SEH) skickat ut och kompletterade den med Skuruspecifika utvärderingsfrågor, vilket blev mycket lyckat, summerar Jan Lindén.
Ville göra egen utvärdering
Initiativet till utvärderingen kom från spelarna själva. Under några dagar i april fick de två enkäter skickade till sig, dels SEH:s utvärderingsenkät, dels Handbollskanalens så kallade Report Cards, som gäller elitspelares arbetsvillkor i handbollsligan damer och herrar.
– Vi blev lite tveksamma hur vi skulle ställa oss till de olika undersökningarna och kände att vi egentligen ville göra vår egen utvärdering, berättar Skurus målvakt och vice lagkapten Rebecca Nilsson.
– Men vi tyckte att SEH:s frågeställningar var bra, så vi kompletterade helt enkelt den med våra egna frågeställningar som vi spelare tog fram i dialog med Jan, fortsätter Rebecca.
Tyvärr innebar det att svarsfrekvensen Report Cards blev dålig, vilket Handbollskanalen blev besviken över. De få svaren gjorde att Skuru inte togs med i deras publicering.
– Det blev lite dålig tajming med Report Cards. Förutom arbetet med att ta fram vår egen utvärdering var damlaget samtidigt i en mycket tuff situation i SM-slutspelet, det tror jag bidrog en hel del, säger Jan Lindén.
Hög svarsfrekvens
På SEH:s utvärdering svarade 13 spelare av 16 tillfrågade. I den kompletterande egna utredningen var det 100 procent svarsfrekvens, 20 spelare av 20.
– Ja, det blev ett mycket bra engagemang kring vår utvärdering och ett mycket användbart resultat, fortsätter Jan. Vi konstaterade efter sammanställningen att viktiga delar såsom sportsliga förutsättningar och spelarnas arbetssituation var mycket bra. Men givetvis framkom delar som måste ses över och förbättras också. Det gäller allt från kommunikation mellan klubb och spelare till materiella förutsättningar, fortsätter Jan.
Sammanställningen av utvärderingen har presenterats för spelarna, damelitkommittén, styrelsen och ledarna kring damlaget.
Genererat ”actions”
– Men det viktiga är nu att ta hand om de ”actions” som utvärderingen har genererat. Vi har dokumenterat resultatet och det som måste åtgärdas och vem/vilka som är ansvariga. Det är såklart jätteviktigt att spelarna känner att utvärderingen resulterar i något. Planen är sedan att vi utvärderar på ett likande sätt efter varje säsong. Spelarna är vår anställda personal. Ytterst handlar det ju om att vi som arbetsgivare tar det systematiska arbetsmiljöansvaret på allvar, avslutar Jan Lindén.