Carin Strömberg

Under höstlovet genomförs den populära C8 Handbollscamp, Stockholms största handbollcamp för handbollsungdomar och som arrangeras av Skuru. Initiativtagare till handbollscampen är Carin Strömberg (bilden), en Skuruprofil från barnsben, landslagsspelare och mångårig proffsspelare utomlands. Carin är handbollsfostrad i Skurus gedigna ungdomsverksamhet och har sedan 2016 spelat som proffs utomlands. Men kanske får vi se henne i Skurus grönvita färger igen så småningom…

Carin Strömberg är en av många Skuruprofiler som både som spelare och ledare starkt bidragit till att Skuru som lag och förening befinner sig där de är idag. Hon är ett föredöme för unga spelare som vill lyckas som handbollsspelare och ledare i Skuru, i landslaget och som proffs men samtidigt satsa på en civil karriär med studier på hög nivå.

Hur vill du beskriva dina år i Skuru?

– Det började 1999 när jag som 6-åring hängde med mina bröder som spelade handboll i Skuru IK och jag fastnade för sporten. Sedan blev det Skuru ända tills jag tog klivet till proffslivet 2016, berättar Carin Strömberg. Jag minns den fina sammanhållningen mellan oss spelare. Det var flera av de tjejer som jag växt upp med som också spelade i laget och vi hade verkligen ett skuruhjärta tillsammans. Många av oss följdes åt från ungdomsåren och vi hade alltid höga ambitioner vilket motiverade och sporrade mig och laget att alltid prestera på högsta möjliga nivå, fortsätter Carin.

Och det här med C8 Handbollscamp, hur startade det?

– Det började med att jag var ansvarig för det som en gång var Skurus eget sommarläger. Jag och Thomas Björk, sportansvarig i Skuru, funderade på hur vi skulle kunna få fler spelare från Stockholmsområdet att vara med på lägret och vi kom med idéen med att lägga lägret i mitt namn C8 i stället och bjuda in spelare från hela Stockholm. Det tog rejäl fart och jag kunde därför även bjuda in mina handbollskompisar i Stockholm som tränare och det tror jag bidrog till att det blev så populärt, berättar Carin. Jag var tränare för Stockholms stadslag och många av de spelare som var med i stadslaget blev också ledare på lägret. Jag tyckte alltid det var en rolig mix med tränare och ledare i olika åldrar och lag vilket speglade de anmälda spelarna också. En annan viktig del tror jag var att jag som kvinnlig handbollsspelare stod för lägret. Jag tror att detta lockade fler tjejer, fortsätter Carin.

C8 Handbollskamp, som alltså fått sitt namn efter Carin och hennes tröjnummer i Skuru och som är en travesti på Cristiano Ronaldos smeknamn C7, är fortsatt ett mycket populärt event för handbollsungdomar på sommar- och höstlov.

Men efter 17 år i Skuru blev du proffs utomlands. Hur var det steget för dig?

– Jag har alltid vetat att jag ville göra allt för att spela handboll professionellt och när jag insåg att möjligheten fanns var det såklart härligt att få uppnå ett så stort mål. Jag hade superfina år i Skuru men lockades av att kunna spela professionellt och inte stressa från universitetet till hallen. Jag hamnade i Viborg HK på Jylland och i en jättestark liga, säger Carin. Viborg var en fantastisk klubb, med en väldigt familjär känsla som var perfekt för mig efter mina år i Skuru.

Carin Strömberg, eller ”Kakan” som hon också kallas för i Skurukretsar, blev Viborg trogen till 2021 då ett erbjudande från franska Neptunes de Nantes lockade. Där spelar Carin än idag och hennes lag ligger för närvarande trea i ligan.

Följer du Skuru något idag?

– Absolut. Jag håller mig uppdaterad på sociala medier. Dessutom har Rebecca Nilsson och Carolina Ingesson kommit tillbaka i truppen vilka jag har spelat med i Skuru. Jag följer dem lite extra, säger Carin.

Carin Strömberg i skottläge under en landskamp mot Danmark i april 2023. Foto: Christoffer Borg Mattisson / BILDBYRÅN

Hur ser du på din fortsatta karriär?

-– Jag är väldigt glad för att kunna arbeta som handbollsspelare och planerar att göra det framöver också. Neptunes de Nantes är en väldigt ambitiös och professionell klubb och jag njuter verkligen av tillvaron. Vi siktar på att spela Champions League nästa år vilket motiverar mig mycket.

Carin har de senaste åren varit ”given” i landslaget och bar länge kaptensbindeln i blågult. Men nu till det stundande världsmästerskapet i Sverige finns hon inte med.

– Det var såklart tråkigt att inte bli uttagen. Jag gör allt jag kan varje dag på träning och match i mitt klubblag i Frankrike och hoppas så klart på att bli uttagen igen. Men konkurrensen är ju stenhård så huruvida det blir landslagsspel ligger utanför mina händer. Jag fortsätter att göra mitt bästa och prestera så hoppas jag på nya chanser i landslaget, säger Carin.

Kan du tänka dig att en gång komma tillbaka som spelare till Skuru och avsluta den aktiva karriären där så småningom och kanske även ta en ledarroll framöver?

– Allt beror på hur länge min kropp och huvud håller för spel tänker jag. Min pojkvän spelar också handboll och i framtiden ser vi oss båda skaffa familj och bo tillsammans i Stockholm, berättar Carin. Jag stänger inga dörrar och kör på tills jag inte njuter av att spela handboll längre eller tills kroppen säger stopp. När jag lagt spelarkarriären åt sidan en dag kan jag mycket väl tänka mig att vara ledare.

Carin utvecklar sitt resonemang vidare…

– Jag har alltid tyckt det varit roligt att coacha unga spelare och försöka sprida mitt intresse för taktik och detaljer inom handbollen. Så på något sätt kommer jag nog engagera mig i handbollen i framtiden. Men jag är också väldigt peppad och intresserad akademiker, jag har studerat under alla mina år som handbollsspelare och skulle gärna arbeta med det i framtiden också. Just nu läser jag genuskunskap och normkritik något som jag verkligen tycker behövs inom sportens värld. Något ska jag väl göra av mina dubbla kandidatexamina och min magister i historia också, avslutar Carin med glimten i ögat.

Fakta om Carin Strömberg:

Familj: Föräldrar, två bröder samt pojkvän Alexander Morsten som också är handbollsspelare

Bor: Nantes, Frankrike

Sysselsättning: Handbollsproffs

Utbildning: Magistereksamen i historia och påbörjad kandidat i genusvetenskap

Klubbar: Skuru IK 1999–2016, Viborg HK (Danmark) 2016–2021, Neptunes de Nantes (Frankrike) 2021-

Spelarmeriter: Silver i danska mästerskapet (DM) för Viborg HK 2021, DM-brons Viborg HK 2017. Fjärdeplacering i OS 2021 och uttagen till EM och VM mellan 2015–2022 med Sveriges A-landslag. Tre SM-silver med Skuru IK 2014–2016. Utsedd till bästa Mitt-9 i elitserien under silveråren.

Fem snabba:

Bästa spelare du spelat med? Anna Lagerquist – världens bästa försvarsspelare enligt mig och turligt nog min lagkompis just nu.

Bästa svenska spelare du mött? Jamina Roberts – otrolig i sitt duellspel.

Bästa utländska spelare du mött? De norska landslagsspelarna Stine Bredal Oftedal och Henny Reistad.

Spelare du såg upp till som liten? Kim Andersson.

Bästa tränare du haft? Anders Skogäng, som jag hade som tränare under mina ungdomsår och mina år i A-laget, har betytt mycket för mig. Anders la mycket fokus på detaljer som jag tagit med mig vidare i min karriär. Dessutom hade vi genom Anders alltid tydliga mål om att vara bäst och det har också färgat min handbollsskarriär, att alltid vilja mer och bli bäst både individuellt och i de lag jag spelat i.

Text: Jan Lindén
Foto toppbilden: Meli Petersson Ellafi / BILDBYRÅN

Bildtext till toppbilden: Carin Strömberg jublar efter handbollsmatchen i Elitserien för damer mellan Skuru och H65 Höör den 11 mars 2015 i Nacka Bollhall. 

Carin Strömberg
Carin Strömberg, numera proffs i Neptunes de Nantes, Frankrike. Foto: Arnaud Masson

Detta är den andra artikeln i en ny serie om Skuruprofiler som publiceras här på webben med jämna mellanrum. I kommande artiklar får ni träffa fler spelare, ledare och lag som gjort avtryck i våra grönvita färger.