ATG Svenska cupen: Skuru till semifinal

ATG Svenska cupen: Skuru till semifinal

Skuru är klart för semifinal i ATG Svenska Cupen efter att ha besegrat H 65 Höör i kvartsfinalen med sammanlagt 60-57. Första mötet i Skåne 29 september slutade med seger för den regerande svenska mästaren med 31-27 (16-13). Skuru hade därmed fyra bollar upp inför returen i Nacka Bollhall 2 oktober. H 65 gjorde då ett mycket gott försök att komma i kapp – vann med 30-29 (16-15) – men det räckte inte. Laget utslaget och Skuru vidare i cupen.

I första matchen inledde Skuru med att göra mål på sina tre shoot out-försök genom Alexandra Bjärrenholt, Jennifer Johansson och Elin Hansson, medan hemmalaget endast gjorde mål på ett. Skuru fortsatte sitt målövertag och ökade till 10-4, 13-6 och 16-10, innan H 65 knappade in till 16-13 före paussignalen.

I den andra halvleken behöll Skuru sin ledning men vid några tillfällen med endast en boll, 16-15, 26-25 och 27-26. En stark spurt av Skuru gav resultat. Elin Hansson fastställde slutresultatet till 31-27 genom att göra sitt nionde mål i matchen. Daniela De Jong blev näst bästa målskytt med sex fullträffar. Alexandra Bjärrenholt och Cornelia Dahlström noterades för vardera fem.

I returen i Nacka missade Skuru två av sina tre shoot outs. Det var endast Elin Hansson som lyckades få bollen i nät. H 65 satte två och tog därmed ledningen med 2-1, när avkast skedde. Vid ställningen 3-3 gick gästerna ifrån till 5-3 och 7-4, Två mål av Elin Hansson och Malin Berndal samt ett av Alexandra Bjärrenholt vände på matchen och Skuru i ledning med 8-7.

H 65 kvitterade efter en kvarts spel till elva lika och senare till 15-15. Gästernas Malin Sandberg fastställde halvtidsresultatet till 15-16.

Efter pausen var H 65 länge det bästa laget på plan och tog ledningen med tre, fyra bollar. Ja, till och med med fem mål, efter 12 min. spel. Skurus avancemang till semifinalen hängde nu på en skör tråd. Men bland annat tre mål av Malin Berndal förbättrade situationen. Två missade straffkast – eller rättare sagt räddningar av hemmakeepern Josephine Nordström – förstörde H 65:s möjlighet att utökade ledningen.

I slutskedet av matchen kvitterade Skuru genom Ellen Voutilainen i öppen kasse och Elin Hansson med en japan till 29 lika. Slutresultatet 29-30 fastställdes av H 65:s Filippa Nyman i sista spelminuten.

I Skuru fanns det framför allt två spelare som glänste. Malin Berndal antecknade sig sju gånger i målprotokollet efter åtta avslut från högerkanten. Hon utsågs till sitt lags bästa spelare i hård konkurrens med målvakten Josephine Nordström, som bland annat räddade fyra straffkast – två i vardera halvlek. Elin Hansson svarade för en bra första halvlek, då hon satte fyra av sina fem skott.

– Jag räknar dessa båda kvartsfinaler som två halvlekar. Vi vann den första med fyra bollar och förlorade den andra med en. Det innebar ju att vi vann totalt med tre mål och det är huvudsakligen för mig. Vi är vidare i cupen och det var vår målsättning. Spelmässigt har vi gjort bättre matcher, konstaterade Skurus coach Magnus Oscarsson Söder.

H 65 Höör vann nu en bortamatch mot Skuru och det skall laget ha beröm för. Ett par år sedan senast. Priset till lagets bästa spelare tillföll sexmålsskytten Johanna Östblom. Även målvakten Gry Bergdahl förtjänat ett omnämnande.

– Vi gjorde en bra match under de förutsättningar som råder med flera spelare saknade på grund av skador, sade H 65-tränaren Ola Månsson.

Förra Skuruspelaren Isabelle Andersson fanns på läktaren. Hon är borta från handbollen under hela säsongen på grund av sin korsbandsskada. Tråkigt för denna talang.

Skuru är nu klart för semifinal i cupen tillsammans med Sävehof och Kristianstad. Vilket som blir det fjärde laget avgörs den 12 oktober, då Skara – som leder med två bollar – tar emot Önnered hemma i returen.

Till sist kan nämnas att Alexandra Bjärrenholt har utsetts till september månads främsta spelare i SHE (högsta damserien). ”Alex” tog dessutom en plats på H 9-positionen i seriens All Star Team. Skuru Josephine Nordström likaledes på målvaktspositionen, gällande september. Grattis tjejer!

 

Text: Janne Wigren
Foto: Bildbyrån