Skuru IK är överens med Oliver Ischt om rollen som assisterande tränare till Magnus Oscarsson Söder för klubbens A-lag samt som huvudansvarig för F19/Nacka HK. Ischt ansluter från IFK Tumba HK där han under flertalet säsonger varit ansvarig för klubbens herrlag. “Vi är väldigt glada för att vi fått in en så kompetent tränare som Oliver. Har han en gedigen handbollskunskap och står samtidigt för de värderingar som vi tycker är avgörande för att vara en tränare i Skurus damlag”, säger Magnus Oscarsson Söder om sin nya vapendragare. Detta betyder även en justering i ledarstaben kring A-laget där Calle Tagesson framöver enbart fokuserar på lagets fysträning.

Ischt har tidigare varit aktiv som tränare i klubbar som IFK Tumba och HK Silwing/Troja på herrsidan samt haft förtroendeuppdrag med Distriktslag för Handbollförbundet Öst. Detta blir första uppdraget på damsidan där han följer i Magnus Oscarsson Söders fotspår.

– Oliver har klivit in med en fin energi och ett härligt driv. Han har visat att han vill göra sitt yttersta för att hjälpa Skuru framåt och jag ser verkligen fram emot att få utveckla laget tillsammans med honom. Han är lätt att samarbeta med och jag tror att vi ska kunna utveckla laget på ett bra sätt samtidigt som vi kan utmana varandra att bli bättre i våra roller, fortsätter Oscarsson Söder.

Oliver ser själv fram emot att få utveckla spelare på högsta nivå i Sverige och hoppas kunna utvecklas själv på vägen.

Välkommen till Skuru, Oliver! Hur ser din handbollsbakrund ut?
Stort tack! Jag började egentligen med handboll av en ren slump. Vi skulle på fotbollsträning och hallen var dubbelbokad. Vi var ett par stycken som hoppade med och tränade handboll och fastnade ganska fort. Jag var rätt stor och kraftfull som yngre vilket gjorde att jag ganska snabbt fick framgångar som spelare. Jag fick senare även chansen att spela med de som var ett år äldre och vi var ett topplag i Sverige och vann bland annat Partille cup och Norden cup. Ett stort minne är när jag med Magnus Oscarsson Söder fick chansen att spela ett steg 5 för tre år äldre.

Under stadslagsperioden kom jag också väldigt nära sportchef Thomas Björk, som på den tiden arbetade som utbildningsansvarig på förbundet. Han lurade senare med mig som instruktör för de yngre stadslagen och där föddes väl egentligen intresset för tränaruppdraget. Ungdomsåren slutade med USM guld som A-ungdom och junior. Efter det så väntade ett par års spel på allsvensk nivå och tränare för en del ungdomslag. 22-års ålder hade båda mina barn kommit och jag trappade ner i division 1. Det blev bara en säsong som spelare i division 1 innan jag la den aktiva karriären på hyllan och satsade helt på tränarbiten.
 
Varför föll valet på Skuru?
När Skuru hörde av sig så var valet inte så svårt. Dels så sköttes rekryteringen väldigt professionellt och bra. Sedan är det såklart lockande att få testa på absolut högsta nivå, både på senior- och juniornivå. Att det finns personer som jag tidigare arbetat med på olika sätt i Skuru gjorde det även tryggare. En person som även betytt väldigt mycket för mig som spelare och ledare är tidigare huvudtränare Mats Kardell som bara givit positiva bilder av Skuru IK.
 
Vad är ditt intryck av klubben hittills?
En professionell och familjär förening med en fin historik som utbildat många elitspelare. Spelarna, ledare och alla runt omkring är dessutom väldigt målmedvetna och noggranna i allt de gör.
 
Hur ser du på den spännande uppgiften att vara både assisterande tränare för damerna och ansvarig för Nacka?
Det är ett koncept som flera föreningar testar och har testat. Förhoppningen är att vi ska kunna fortsätta den fina tradition Skuru haft av att få fram egna produkter till elitlaget.
 
Vilka är de största skillnaderna mellan dam- och herrhandboll som du upplevt såhär långt? 
Det är oundvikligt att det finns vissa fysiska skillnader vilket gör att herrhandbollen går lite snabbare, jag kommer  kanske behöva tänka om i vissa situationer av spelet.
Sedan har den stora skillnaden nog inte handlat om kön utan om nivå, vilket är mycket högre i Skuru än minga tidigare erfarenheter. Spelarna är mer mottagliga för feedback och tar till sig av instruktioner på ett annat sätt. De är mer noggranna och ,även om jag inte tror att det handlar om kön i sig utan uppfostran, så tror jag att tjejer överlag är mer måna om att göra rätt.
 
Vad förväntar du dig av säsongen 2023/24?
Jag förväntar mig att vi ska kunna utvecklas både som individer och grupp. Jag hoppas även för egen del att jag kan utvecklas och att processen till att komma rätt in i elittänket inte blir alltför lång så att jag snabbt kan vara med och bidra.
 
Finns det någon eller några matcher du ser extra mycket fram emot? 
Alla matcher i Nacka bollhall! Sen skulle det vara kul att få uppleva ett Finalspel i USM igen, men som tränare denna gång, och att få uppleva ett slutspel på seniornivå.
 
Vill du skicka med en hälsning till alla Skurufans?
Se till att komma till Nacka bollhall! Handbolls upplevs bäst live och framförallt med Skurus tjejer!
 
Text: Joakim Lindgren och Maria Hammarström
Foto: Joakim Lindgren