SM-slutspelet: Förlust i första finalmatchen

SM-slutspelet: Förlust i första finalmatchen

Finalen i damernas SM-slutspel avgörs nu för första gången på 15 år i bäst av fem matcher. 2005 vann Skuru sitt tredje SM (då i en enda finalmatch, mot Skövde HF i Globen) och siktar på att bli svenska mästare igen. Dock möter laget IK Sävehof som gör sin 14:e SM-final i följd.

Partille har varit ett spöke för Skuru i just SM-finaler och vann tre år i följd (2014-16) mot det grönvita laget. Nu möts de båda topplagen i SM-slutspelets maratontabell igen och detta år gäller det att vinna tre matcher för att bli svensk mästare.

Första mötet i finalserien 2019 spelade på måndagskvällen i Eriksdalshallen. Skuru var favorit som seriesegrare och dessutom hemmalag. Men det blev inte som större delen av de 1 155 åskådarna hoppats. Sävehof vann med 24-22 efter 12-12 i halvtid och leder därmed med 1-0 i matcher. 

De båda lagen följdes åt hela första halvlek och turades om att vara i ledning. Noterbart är att Sävehofs högersexa, Emma Ekenman Fernis, gjorde sitt lags första fem mål på de inledande 10 min. och kvitterade då till 5-5. Tre av hennes fullträffar tillkom på straffkast.

I Skuru var det endast Ulrika Olsson som lyckades med sitt målskytte och gjorde då i den första halvleken fem nätkänningar.

Inledningen av den andra halvleken var rena katastrofen för hemmalaget. Skuru var då mållöst i tio minuter medan gästerna gjorde sju (!) raka mål och tavlan visade plötsligt 12-19.  Matchen tycktes vara avgjord.

Skuru tog därefter sin andra timeout på tre minuter och det hjälpte. Sakta men säkert började laget sin upphämtning. 13-20 blev 17-20 och en kvart återstod att spela. Hoppet tändes hos alla supportarna.

Sävehofs fina spel kom av sig något och Skurus försvars- och anfallsspel fungerades bättre. När nio minuter återstod var hemmalaget nästan i kapp. 17-21 blev 20-21. En dryg minut före slutsignalen reducerade Skuru till 22-23 och Eriksdalshallen kokade av spänning. Sävehof landslagsspelare Olivia Mellegård ”förstörde” sedan kvällen genom att göra sitt fjärde mål efter pausen och fastställa slutresultatet till 22-24.

Tre spelare i Skuru kan speciellt nämnas för lagets upphämtning. Det var målvakten Rebecca Nilsson, som avlöst Evelina Eriksson i andra halvlek och svarade för många räddningar. Vidare kantspelaren Elin Hansson, som noterades för fyra nätkänningar och Ulrika Olsson som satte sina straffkast plus några distansskott.

-Ja, det stämde bra för mig i den andra halvleken och det kändes bra, kommenterade Elin sin insats.

Och Rebecca Nilsson tyckte beträffande sina räddningar:

-Det räckte inte, tyvärr. Det var ju en seger som gällde.

Detta var Skurus tredje förlust detta spelår. Laget fick inte igång sitt vanliga anfallsspel, som skämt bort sina supportrar tidigare. Sävehofs utmärkta försvarsspel satte stopp för motståndarens försök att tränga igenom den kompakta muren.

Den ovan nämnda trion var den som lyckades bäst denna måndagskväll i Skuru. Priset som lagets bästa spelare tillföll lagkaptenen Jenny Södrén, som hade följande kommentar:

-Vårt spel fungerade inte lika bra som vanligt. Avgörandet kom i början av den andra halvleken, men vi gjorde en bra upphämtning. Nu får vi läsa på läxan till returen på torsdag och minska våra tekniska fel.

Regerande mästaren Sävehof är ett rutinerat lag och slog ju ut H 65 Höör i semin. Nu var laget klart bäst i trefjärdedelar av speltiden. Johanna Ahlm (med 141 A-landskamper) hade en förklaring:

-Vi visste hur vi skulle störa Skurus spelare genom ett framgångsrikt försvarsspel. Vi satte stopp för deras kontringar och fick själva till några. Vi förlorade ju båda seriematcherna mot Skuru, men det är nu som gäller (slutspelet). Vi är dock två jämspelta lag så allt kan hända i i fortsättningen av finalserien. 

Emma Ekeman Fernis fick priset som lagets bästa spelare, bland annat för sin åtta mål.

Att en och samma spelare gör sitt lags fem första mål, är mycket ovanligt i en SM-final i handboll

-Ja, det var kul, men jag missade några avslut i den andra halvleken. Det kommer att bli en spännande fortsättning på SM-finalspelet, sade den f  Skånela-spelaren Emma Ekenman Fernis.

Ett plus i gästernas lag även till försvarsspelaren Linnea Pettersson samt Olivia Mellegård och Elin Hallagård för sin andra halvlek. 

Matchbild: 2-2, 6-6, 10-9, 10-12, (12-12), 12-19, 13-20,17-20, 20-21, 22-23, 22-24. 

Skurus målskyttar: Ulrika Olsson 8 (4), Elin Hansson 4, Vilma Matthijs 3, Mathilda Lundström 2, Jenny Södrén 2, Alexandra Bjärrenholt 1, Daniela De Jong 1, Carolina Ingesson 1.   

Främsta målskyttar i Sävehof: Emma Ekenman Fernis 8 (4), Olivia Mellegård 4.

Finalmatch 2:5 spelas på torsdag kväll i Partille. Kan vi hoppas på en revansch för Skuru då?

 

Text: Janne Wigren

Foto: Andreas L Eriksson / Bildbyrån