Framgångsrikt spelår 2018-19

Framgångsrikt spelår 2018-19

Skuru IK Handbolls damlag har spelåret 2018-19 uppnått en av sina absolut största framgångar sedan laget gick upp i högsta serien 1986. SIK har blivit seriesegrare två gånger tidigare – i början av 2000-talet – men aldrig vunnit samtliga matcher utom en i grundserien.

Förlusten kom i premiären på hösten hemma mot H 65 Höör, som gjorde segermålet i sista spelsekunden. Skuru tog sedan en klar revansch i returmötet i sista omgången nere i Skåne och erhöll därmed sammanlagt 42 poäng och + 207 i målskillnad efter 21 vinster i följd. 

Supportrarna fick uppleva flera högtidsstunder i Nacka Bollhall med många målrika matcher, bland annat genom utmärkt kontringsspel. Stundtals rena propagandahandbollen. 

Individuellt har flera Skuruspelare legat i topp i statistiklistorna i SHE. Alexandra Bjärrenholt vann överlägset assistligan och Ulrika Olsson kom på tredje plats. Evelina Eriksson toppade målvaktsligan med 42 i räddningsprocent och Rebecca Nilsson kom på delad andra plats med 40.  

I SM-slutspelet valde Skuru att möta Kungälvs HK och vann tre övertygande segrar i kvartsfinalserien. I semifinalen valde Skuru att möta Lugi HF. Tre klarar segrar och en förlust i Lund – efter 25 raka vinster i tävlingssammanhang under säsongen –  innebar att vårt damlag gick till final med 3-1 i matcher. 

I finalen väntade den regerande svenska mästaren IK Sävehof. Efter seriesegern hoppade många skuruiter att det grönvita laget äntligen skulle besegra Partillelaget i en SM-final efter tidigare förluster. Men en klar downperiod i match 1 och 2 gjorde att Sävehof tog ledningen med 2-0 i matcher inför den tredje matchen. I Eriksdalshallen blev det sedan oavgjort efter full tid och förlängning fick tillgripas. Här lyckades bortalaget till slut vinna med uddamålet och därmed rättvist lägga beslag på SM-pokalen med 3-0 i matcher.   

Glädjande är att Skurus huvudtränare Mats Kardell utsågs till SHE:s bäste tränare. Mathilda Lundström och Alexandra Bjärrenholt blev uttagna i seriens All Star Team. Dessa båda spelare har även medverkat i Damlandslaget under säsongen.    

Som synes har framgångarna varit många under spelåret 2018-19.

Tilläggas kan att Skuru IK Handboll har stärkt sin andraplacering i högsta seriens Maratontabell och dito i SM-slutspelets tabell efter ledande IK Sävehof.

Nu hoppas vi alla att Nacka snart skall få en ny och reglementsenlig hall, så att hemmamatcherna på högsta nivå skall kunna spelas inom kommunens gränser.

Text: Janne Wigren

Foto: Bildbyrån, Jonas Johansson och Hasse Nilsson