Möt Skurus nya tränare inför seriepremiären

Möt Skurus nya tränare inför seriepremiären

Skuru IK inleder på fredag 18 september sitt 34:e spelår i högsta damserien (sedan 2016 benämnd SHE), när Kristianstad HK kommer på besök i Nacka Bollhall. Skuru gör det med en ny huvudtränare, Magnus Oscarsson Söder, sedan Mats Kardell lämnat sitt uppdrag för laget.

Magnus har sina rötter i Sannadals SK och hunnit med mycket inom handbollen under sina 41 år. På tränarsidan har han bland annat varit biträdande tränare för Hammarbys herrlag under sex år samt nu senast två år i RP IF:s herrlag i Allsvenskan. (Pendlat mellan Stockholm och Linköping mestadels med tåg). Veckan före seriestarten fick vi en pratstund med Magnus Oscarsson Söder.

-Det är en ära och stimulerande att få ta över ett av Sveriges bästa damlag. (Skuru ligger på andra plats i Maratontabellen i högsta serien efter IK Sävehof). I truppen finns både yngre talanger och spelare med lång erfarenhet på elitnivå, konstaterar han. 

-Skönt också att få jobba tillsammans med de oerhört kompetenta tränarkollegorna Calle Tagesson (biträdande tränare och fysansvarig) och Thomas Forsberg (målvaktstränare) samt övriga ledare kring laget.

Hur har det fungerat för truppen under coronatiden?

-Bra. Vi höll på med träningen fram till midsommar. Sedan körde vi igång till en början en aning försiktigt i slutet av juli. Nu kör vi hårt med fyra pass i veckan. 

Hur ser det ut i truppen inför seriestarten?

-Det ser bra ut, tycker jag. Inga nya allvarliga skador. Vi har tyvärr tappat några rutinerade spelare, till exempel högerkantlirarna Mathilda Lundström (till Sävehof) och Hannah Scheuer Larsson samt målvakten Evelina Eriksson (till norska Vipers Kristiansand).    

-Mathilda och Hannah var förmodligen seriens bästa H6-par och dessa snabba tjejer kommer givetvis att saknas mycket. Vidare gäller det att keepern Rebecca Nilsson inte blir skadad, eftersom vi har två orutinerade kollegor till ”Becca” på målvaktssidan.

-Glädjande är att några spelare nu är återställda från sina skador sedan i serieslutet i mars. Bland annat då Ulrika Olsson och Daniela De Jong. Vidare har vi fått Elin Åkesson från Kungsängen och Hanna Cleve från GT Söder. Dessutom har vi lyft upp några unga spelare till A-lagstruppen. Den består nu av 18 spelare. 

Målsättningen med detta spelår?

-Vi siktar på att komma bland topp 4 och förstås SM-slutspel. H 65 Höör, Sävehof och Lugi blir väl som de senaste åren våra största konkurrenter i toppskiktet. Sedan kan säkerligen Skara HF också blanda sig med dessa. I Annliz Cup i Skövde besegrade vi för några veckor sedan H 65 och Skövde HF men förlorade stort mot Skara. Vidare har vi varit nere i Lund och besegrat Lugi med fyra bollar. Ni möter Kristianstad HK i seriepremiären. Din företrädare ”Matte” Kardell brukade tippa ett slutresultat i programbladet. 

Hur tror du det går i den matchen?

-Kristianstad blir säkerligen minst lika bra som i fjol. Ulf Schefvert fortsätter ju som tränare och har fått ett par nyförvärv: Jovana Bogojevic från Serbien, Freja Hammer Fagerberg från Roskilde och återvändande från Lugi, Sarah Carlström. Vi siktar givetvis på seger på fredag kväll. Jag klämmer till med 28-24 till oss.

Vi önskar Magnus Oscarsson Söder lycka till med vårt kära Skuru damlag!

Text: Janne Wigren
Foto: Jonas Johansson