Ellen Voutilainen fortsätter resan med Skuru

Ellen Voutilainen fortsätter resan med Skuru

Finländska landslagsspelaren och vänsternian Ellen Voutilainen är klar för fortsatt spel i Skuru IK Handboll. Ellen är född 2000 och har finska Sjundeå IF som moderklubb. Hon har gjort två säsonger i SHE och hade just kommit tillbaka från en långtidsskada när säsongen blåstes av. 

Hur känns det efter att ha förlängt kontraktet med Skuru?
–Det känns bra för mig. Det är en miljö jag har möjlighet att utvecklas i och jag känner mig hemma i Stockholm. Jag trivs även bra i gruppen så det är bara roligt att få fortsätta på resan i Skuru!

Vad är det som gör det lätt att fortsätta?
–Har trivts bra i klubben de senaste åren. Jag känner att det är en bra miljö att utvecklas i då de runt om kring även fungerar. Det är även att bra gäng i laget som gör en att trivas superbra!

Det betyder också att du fattat tycke för Sverige och vill stanna här. Vad är det som gör att du trivs?
–Jag har en vardag här jag trivs bra med. Efter att bott här i snart tre år har jag blivit mer bekväm. Jag trivs superbra med laget och har fått ihop en bra balans med de runt om vilket de även bidra till att man trivs. 

Du och resten av laget hade ju siktet inställt på slutspel. Nu blev det inställt. Hur kändes det?
–De är förstås något vi alla sätt fram emot och jobbat inför hela säsongen så tråkigt är det. Personligen har jag hela tiden tänkt under min skadeperiod, sedan februari 2019, att jag ska vara tillbaka till slutspelet så det är även på så sätt en besvikelse. Men de är bara att gilla läget och göra det bästa av situationen.

Det är en längre försäsong än du är van vid. Har du problem att motivera dig?
–De skulle jag inte säga, vi fick en veckas uppehåll och så har vi kört på sedan dess. Det är självklart att man vill spela handboll just nu men samtidigt så får man se det som en bra period att bygga upp sig. Försöker tänka på hur nöjd man kan vara över sig själv och hela laget i september när det förhoppningsvis börjar dra igång igen. Det kan motivera mig när det regnar ute och man skall ut och löpa!

Du har ju kommit tillbaka efter en långtidsskada. Hur känns det?
–Naturligtvis känns det bra! Det är ju de här man sätt fram emot och längtat efter i 11 månader men samtidigt finns det frustation i att inte vara där man kanske hoppades sig vara båda fysiskt och psykiskt. Det tar tid, men nu om någonsin har man möjligheten att jobba på de bitar man är svagare på!

Hur vill du beskriva den lilla säsong och comeback som du hann med?
–Först av allt otroligt rolig då man äntligen fick spela igen! Sedan fanns de båda bra och mindre bra prestationer men de är väl lite så de blir efter en långtidsskada. Allt som allt är jag ändå nöjd och glad över det jag hann spela.

Hur går tankarna inför nästa säsong för egen del?
–Ska bli spännande och roligt att få en ny tränare. Jag hoppas självklart att vi ska få ihop det som lag och kunna prestera på vår högsta nivå så ofta som möjligt. Själv vill jag känna mig helt hundra med knät och att jag kan få en säsong utan skador!

När du tittar på laget som helhet, vad ger du er för chanser att hävda er säsongen 2020/21?
–Jag tror att vi, om vi får ihop oss som grupp, kan stå upp mot de flesta motståndare. Sedan kommer vi vara rätt många unga i laget så jag tror att mycket handlar om att vi ska våga och hålla oss skadefria. Att vi är skadefria är även viktigt med tanke på den smala trupp vi kommer ha.

Vad skulle du beskriva som nyckeln för att Skuru ska behålla sin position som topplag i SHE?
–Att hålla kvar rutin och kontinuitet i gruppen. Det är roligt att man vågar satsa ungt men då är de viktigt med tydlighet och ha kvar lite rutinerade spelare i gruppen som kan stötta upp. Viktigt är också med ledare och allt runt om kring som ger oss spelar bästa möjliga förutsättningar att prestera på vår högsta nivå. 

Text: Jonas Johansson
Foto: Anders Johnson