EHF-cupen: Skurur IK Handbolti drar i västerled

EHF-cupen: Skurur IK Handbolti drar i västerled

Skurus damlag tar sig till Island nästa helg. Där väntar Valur från Reykjavik och ett dubbelmöte i EHF-cupens första kvalificeringsomgång. Första matchen spelas fredagen den 6 september och söndagen den 8 avgörs andra matchen. Den sammanlagda vinnaren tar sig vidare till kvalrunda två.

Tränare Mats Kardell ser fram emot ett dubblemöte på bortaplan i Nordatlanten.

–Ja, det är otroligt viktigt och utvecklande med internationell erfarenhet för alla spelare. I det ingår att inget är som i det vanliga seriespelet. Vi gör det självfallet inte lättare för oss genom att spela båda matcherna på bortaplan men det är inte heller meningen. Nu prövas vi internationellt direkt och det är det vi vill, säger Mats Kardell.

Han konstaterar också att medverkan i europeiskt cupspel är inspirerande för hela klubben och en tydlig signal att Skuru bedriver en elitsatsning inom svensk damhandboll på alla plan. Förhoppningen är också att just besöket på Island ska leda till samarbete och utbyte på ungdomssidan framöver.

Dagarna innan lottningen i juli, då det blev klart med Valur som motståndare, värvade Skuru själv isländsk landslagskraft i form av Eva Björk Davidsdottir. En händelse som ser ut som en tanke. Mittnian Davidsdottir är uppväxt i den rivaliserande Reykjavikklubben Grotta. 

–Det ska bli kul att komma hem till Island och spela mot Valur. Jag känner fler av spelarna väl, både från landslaget och från min gamla klubb Grotta. Valur är en fin förening med stor segertradition. Senaste säsongen vann de alla pokaler de kunde. Står vi starka i försvaret och håller högt tempo i spelet så har vi goda möjligheter att gå vinnande ur de två matcherna. Men det är avgörande att vi kommer till Island med hundra procent energi och fokus. Valur är ett lag som kommer att ge allt de har och ger vi dem ett lillfinger så tar de hela handen, säger Eva Björk Davidsdottir.

Ett dubbelmöte innebär också en lägre kostnad eftersom klubbarna delar på utgifterna – en viktig faktor bakom beslutet att inte spela hemma och borta helgerna efter varandra. Trots självvalda lite tuffare förutsättningar så har Mats Kardell siktet inställt på fortsatt EHF-spel i höst.

–Självklart är det så. Vi är på Island för att vinna och därmed kunna bjuda alla barn och ungdomar i Skuru och hela Stockholmsdistriktet på europeisk topphandboll i Eriksdalshallen senare i höst. 

Segraren i Origo-höllin i Reykjavik kommande helg möter i andra kvalificeringsomgången ryska Zvezda Zvenigorod med hemmahall strax utanför Moskva. Zvezda Zvenigorod är redan klara och omgång två spelas med start i Zvenigorod helgen den 12-13 oktober och med retur helgen efter.

Målet är alltså att resan för Skurur IK Handbolti i västerled ska leda till en tur i österled. Först efter ytterligare en kvalomgång påbörjas sedan ett eventuellt gruppspel i EHF-cupen.

Matcherna mot Valur spelas den 6 respektive 8 september klockan 21.30 svensk tid. Mer information om EHF-cupen och Skurus deltagande finns på EHF:s webbplats